Hlavní obsah

Britská hráčská unie požaduje kvůli zraněním hlavy zavedení dočasných střídání

Britská Asociace profesionálních fotbalistů (PFA) považuje aktuální opatření pro prevenci úrazů hlavy za nedostatečná. Podle hráčské unie jsou doktoři během utkání pod časovým tlakem a často nemohou odhalit rozsah zranění. PFA proto požaduje zavedení dočasného střídání, jak uvedla v prohlášení na svém webu.

Foto: Lee Smith, Reuters

Záložník Leedsu Robin Koch musel v nedělním utkání s Manchesterem United střídat po srážce se Scottem McTominayem

Článek

Od loňského února mohou kluby v anglických soutěžích dvakrát za utkání nad rámec povolených střídání vyměnit hráče, který má vážné podezření na úraz hlavy, podobně jako třeba v ragby. Pravidlo vstoupilo v platnost jako výsledek diskuzí o dlouhodobých následcích zranění hlavy ve fotbale. PFA ale tvrdí, že není správně využíváno.

"Často vidíme, že se hráči navzdory potenciálnímu zranění hlavy vrátí do hry, aby byli nakonec vystřídáni o chvíli později, až po viditelném zhoršení stavu. Jako zástupci hráčů žádáme zavedení dočasného střídání, čímž by doktoři získali více času na posouzení zdravotního stavu hráčů a nebyli ve stresu, protože jejich tým by mohl bez ohledu na delší vyšetření pokračovat v plném počtu," uvedla PFA.

Hráčská unie reaguje na aktuální případ záložníka Leedsu Robina Kocha, jenž musel v nedělním utkání s Manchesterem United střídat po srážce se Scottem McTominayem. Kocha doktoři dlouho ošetřovali na hrací ploše a krvácející hlavu mu museli obvázat. Šestadvacetiletý Rakušan se do hry na chvíli vrátil, nakonec ale zamířil do kabin.

"Můžeme potvrdit, že Robin Koch úspěšně prošel přímo na hřišti všemi testy na otřes mozku. Lékařský tým našeho klubu byl vždy pro zavedení dočasného střídání, aby se symptomy případně měly čas viditelněji projevit," uvedl Leeds v prohlášení s tím, že Koch dodrží v následujících dnech ligový protokol pro hráče se zraněním hlavy a do hry se vrátí, až bude stoprocentně v pořádku.

Reklama

Související témata: