Hlavní obsah

Chelsea a spol. už mají utrum! Bývalí hráči Sparty a Slavie jsou součástí revolučního projektu

Londýn

Pošmourno, vlezlo. Sotva se stroje na nedalekém letišti Heathrow odlepí z ranveje, zmizí v šedých mracích. Na tréninkový areál druholigového klubu v západním Londýně ale jako by pražilo slunce. Vládne v něm úsměv, ochota a absolutní profesionalita. Vítejte v FC Brentford, který před třemi lety započal revoluci v anglickém mládežnickém fotbale.

Foto: Robert Neumann, Právo

Čeští mladíci Jan Žambůrek (vlevo) a Matěj Majka v tréninkovém centru anglického Brentfordu FC.

Článek
Fotogalerie

Areál neohromí jako supermoderní centra Chelsea, Manchesteru City nebo Arsenalu, kde i trávníky kolem chodníků připomínají golfové greeny. I v Brentfordu je ale spousta prvotřídních hřišť a veškeré potřebné zázemí, které je situováno do nízkých buněk a budovy s jídelnou a šatnami. Drží se tu hesla: malý klub, velké ambice.

Díky unikátnímu projektu cílené přípravy teenagerů pro dospělý fotbal skvěle prosperují. Je jen otázkou času, kdy prolomí bránu Premier League. Ostatně, i proto za necelý rok otevřou nový stadion pro 18 tisíc diváků. Co za revolučním projektem Brentfordu stojí?

Impulzem byly ztráty talentů, které za mizivou náhradu přetahovaly špičkové kluby Albionu. Polední kapkou se staly odchody dvou 13letých hráčů na jaře 2016 do Manchesteru City a Manchesteru United. Majitel klubu Matthew Benham, sympatický padesátník, který vystudoval matematiku na Oxfordu, bouchl do stolu a svolal představenstvo. Výsledek? Zrušení mládežnické akademie a vytvoření B-týmu, s hráči od 17 do 21 let.

„V Anglii lze uzavírat kontrakt nejdříve se sedmnáctiletými fotbalisty. Všechny naše hráče tedy máme pod smlouvou, nehrozí už, že by některý z nich za směšnou částku zmizel," říká nynější asistent trenéra B-týmu Brentfordu Allan Steele, jeden z vykonavatelů radikální restrukturalizace, která vedla k mnoha ztrátám pracovních míst a neobešla se bez protestů.

„Byla to nejtěžší věc, které jsem byl kdy součástí. Ale nebylo jiné cesty. Přece není možné financovat výchovu mladých kluků, piplat je, aby vám pak velké kluby ty nejlepší vzaly prakticky zadarmo. Museli jsme být inovativní a jednat rychle. Dřív nebo později na náš model najedou další, máme však před nimi náskok," dodává Steele.

V lednu prodali obránce za 400 milionů

Díky propracovanému skautingu loví Brentford mladé talentované hráče do rezervy napříč celou Evropou. Jeho součástí jsou od léta také dva čeští záložníci Jan Žambůrek (18 let) a Matěj Majka (19). Bývalý slávista a někdejší sparťan mají za spoluhráče i ty, které uvolnily velké kluby z akademií. „Naší snahou je vyhlédnout šikovné teenagery, připravit je na dospělý fotbal, posunout do A-týmu a v případě výhodné nabídky je prodat," podotýká Steele.

Že se plán daří, dokládá příklad 21letého obránce Chrise Mephama, kterého Chelsea odložila jako neperspektivního. Po dvou letech v rezervě a jedné sezoně v A-mužstvu ho letos v lednu koupil Bournemouth za 13 milionů liber (téměř 400 milionů korun). Mepham nyní nahání Agüera a spol. v Premier League.

„I jeho příklad nás motivuje," říká 18letý Žambůrek, jenž je jedním z dvanácti hráčů rezervy, kteří debutovali za první tým (zahrál si sedm minut v únorovém duelu Championship proti Hullu). Tabule se jmény a daty premiér visí před vstupem do šatny. I to je motivační faktor pro mladíky.

B-tým Včel zvou evropští giganti

Ambiciózní projekt Včel, jak se FC Brentford na Ostrovech přezdívá, si v Evropě získal velký ohlas. B-mužstvo, které nehraje žádnou soutěž, dostává spousty nabídek i od evropských gigantů na přípravné duely s jejich rezervami nebo celky od 19 do 23 let. „Prohra, prohra, prohra," ukazuje Steele ve své kanceláři na klubové vlajky Bayernu Mnichov, Borussie Dortmund, Manchesteru City. „To ale není důležité. Zásadní je, že kluci čelí top soupeřům a zvykají si na dospělý fotbal," podotýká Steele.

„Nikdy nevíte, kdo se na zápasy dívá," doplňuje Žambůrek, který v absenci mistrovských utkání problém nevidí. „Rvete se o místo, o posun do áčka. Motivace dostat se do prvního týmu je obrovská bez ohledu na to, jestli hrajete nebo nehrajete soutěž," tvrdí český talent. Platy v rezervě Brentfordu se pohybují odhadem mezi 500-700 librami týdně. Hráči prvního mužstva vydělávají zhruba 20x tolik, tedy okolo 400 tisíc korun týdně.

Nejdeš se podívat na zápas áčka? Zaplatíš 50 liber

Pro svůj rozvoj mají mladíci maximální servis. Pečuje o ně rozsáhlý realizační tým, v němž jsou mimo jiné i specialisté na výživu a spánek. Stravovací barometr v jídelně hráčům ukazuje, jaký druh a množství jídla, příloh, ingrediencí, ovoce, zeleniny nebo vitamínů mají pozřít. Na hřišti jsou pod „dohledem" GPS vest. Pravidelně dostávají údaje, kolik naběhali a v jaké rychlosti. „Každý hned ví, na čem má nejvíc pracovat," povídá Majka.

V klubu vládne rodinná atmosféra, zároveň však pevný řád. Pokud se hráč z rezervy nepřijde podívat na domácí utkání prvního týmu do Griffin Parku, přijde o 50 liber. Provázanost obou týmů je jedním z důležitých parametrů. Hráči se potkávají na snídani, u oběda. Každý týden 3-5 fotbalistů absolvuje trénink s prvním mužstvem, pokud není rezerva na zahraničním tripu, jeden z hráčů odcestuje na venkovní zápas Championship. S A-týmem prožije celý den včetně taktické přípravy, utkání následně sleduje z tribuny.

Na stěnách jídelny v tréninkovém centru velkými písmeny stojí: soudržnost, úcta, pokora, čestnost, víra. „Na prvním místě u nás je osobnost. Až potom fotbal," podotýká Steele. Této filosofii se v Brentfordu evidentně daří...

Reklama

Související témata: