Hlavní obsah

Kouč Chelsea si stýská po Čechovi: Byl náš vzor, jeho odchod všechny poznamenal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už jsou to bezmála tři týdny, co Petr Čech skončil ve funkci poradce technického a sportovního úseku fotbalové Chelsea. Odchod klubové legendy chod Blues výrazně poznamenal, jak ostatně potvrdil i německý kouč Thomas Tuchel.

Foto: e360hubs.com

Thomas Tuchel a Petr Čech.

Článek

Petr Čech ve své kariéře odchytal za Blues více než tři stovky utkání a s londýnským celkem prakticky spojil celý svůj život. Ve vedení Chelsea působil od roku 2019 jako poradce sportovního a technického úseku. Letos v červnu ale jeho štace skončila. Jeho představy se rozcházely se současným majitelem klubu, kterým se stal americký investor Todd Boehly.

S novým majitelem došlo k velkému třesku ve vedení klubu. Neskončil jen Čech, ale i ředitelka Marina Granovskaia či předseda Bruce Buck. O bývalém majiteli, ruském oligarchovi Romanu Abramovičovi, ani nemluvě. Německý kouč Thomas Tuchel je tak v podstatě jediným vysoce postaveným člověkem, který toto zemětřesení ustál.

„Nikdy by mě nenapadlo, že v klubu zůstanu déle než Roman, Marina a Petr," přiznal Tuchel. „Teď se toho hodně změnilo. Nečekali jsme to," uvedl kouč, který říká, že se ale nový vlastník o chod klubu velmi zajímá. Jsou prý v intenzivním kontaktu ohledně nových hráčů.

Společně se zasadili o příchod Raheema Sterlinga z Manchesteru City a přestup Kalidoua Koulibalyho z Neapole za 32 milionů liber, v přepočtu za téměř miliardu korun. „Ptá se na názor, má také hráče, kteří se mu líbí a jsou mu nabízeni. Je to živá diskuse," řekl Němec, který však přiznal, že odchod Čecha poznamenal celý chod klubu.

„Byl zapojen doslova do všeho, co se v Cobhamu dělo, do všech oddělení. Byl praktický, věděl, jak to zvládnout, protože věděl, o čem Chelsea je, takže celý personál, každý, kdo v Cobhamu pracuje, musí převzít trochu více zodpovědnosti," uvědomuje si.

Klubový rekordman v počtu vychytaných nul zanechal v Chelsea nesmazatelnou stopu. „Petr byl velmi přítomnou postavou a vzorem a jakousi podporou na denní bázi, kterou jsem jako trenér nikdy předtím neměl," pochvaloval si Tuchel, který měl s Čechem velmi dobrý vztah.

Reklama

Související témata: