Hlavní obsah

Legenda rivala poukazuje na Haalandovy nedostatky: Jako hráč ze druhé ligy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při vyjmenování nejlepších hrotových útočníků na světě si zřejmě většina fotbalových fanoušků i expertů vzpomene na Erlinga Haalanda. Norský tank ve službách Manchesteru City střílí jeden gól za druhým. Jenže produktivita není všechno. „Haalandova celková hra není ani zdaleka dost dobrá,“ prohlásil legendární záložník Manchesteru United Roy Keane.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Útočník Manchesteru City Erling Haaland má podle některých expertů nedostatky ve výstavbě hry a při zapojení do kombinace.

Článek

Haaland bývá často kritizován za výkony ve velkých zápasech. Podle fanoušků i expertů jednoduše není tolik vidět, nedostává se do zakončení. Obrany už tuší, jak ho zastavit. Příkladem má být utkání s Arsenalem z konce března. Defenzíva Gunners byla při remíze 0:0 důsledná a pevná, favoritovi nedovolila téměř nic.

V posledním díle pořadu Stick to Football se na blonďatého forvarda zaměřili také Keane, někdejší obránce Liverpoolu Jamie Carragher, bývalý bek United Gary Neville a kdysi skvělý kanonýr Arsenalu či Crystal Palace Ian Wright. „Haalanda chválím každý týden a myslím si, že je to úžasný útočník. Ale jeho celková hra je na úrovni fotbalisty druhé ligy,“ pronesl Keane.

„Jako střelec a útočník je nejlepší, za tím si stojím. Jenže kombinace, rozehrávka, vytváření možností pro spoluhráče…“ pokračoval. Jedním dechem však podotkl, že Haalandovi je stále jen 23 let: „Bude se zlepšovat. Garantuji vám, že Pep Guardiola sedí se svým trenérským štábem u videa a říkají si, že Haaland musí v momentech, kdy se nedostává do šancí a nestřílí góly, dělat pro tým víc.“

Například Wright s kritikou ve většině bodů souhlasil, jen vůči porovnání s hráčem druhé ligy se vymezil. „Ano, proti Arsenalu se Haaland trápil, protože neměl čas cokoliv udělat. Musíte se umět lépe uvolnit, být v situacích bystřejší a předvídavější. To v současné době nedělá, ale je opravdu ještě mladý a sbírá potřebné zkušenosti,“ pravil.

Carragher pak dodal: „Erling je skvělý střelec, ale ne komplexní fotbalista. Někdy v tom bývá velký rozdíl. V minulé sezoně nastalo období, kdy po něm Guardiola chtěl, aby chodil hlouběji a zapojoval se více do hry ve středu pole. Vypadal trochu neohrabaně, prostě mu tato role zatím nesedí. Na druhou stranu City mají tolik hráčů pro výstavbu hry, takže proč dalšího.“

Neville pak zavzpomínal na staré časy a legendární kanonýry Andyho Colea a Ruuda van Nistelrooye. „Když přišli do Manchesteru United, jejich celková kombinační hra rozhodně nebyla na takové úrovni, jakou byste očekávali. Ale pomohlo jim mnoho speciálních cvičení a tvrdá práce na tréninku. Jsem si jistý, že Guardiola udělá totéž i s Haalandem,“ uvedl.

Vedle toho samozřejmě za Haalanda mluví čísla. Ve 37 soutěžních zápasech za City v aktuální sezoně vstřelil 30 branek a přidal šest asistencí. V Premier League zatím vévodí tabulce kanonýrů s devatenácti zásahy.

Koncem března na něj narazila také česká fotbalová reprezentace při přátelském utkání v Norsku. Hodně soubojů s ním svedl například stoper David Zima. „Byl jiný, než jsem čekal. Jak ho sledujete v televizi, jak dává mnoho gólů, tak k němu máte obrovský respekt. Ale když mu chybí servis, je to obyčejný hráč,“ usmíval se obránce Slavie.

„Samozřejmě pořád je to top fotbalista, který se ale dá s pomocí spoluhráčů a týmovostí zastavit. Bránit ho jeden na jednoho je složité. Jak říkám, je opravdu světová extratřída,“ doplnil vzápětí.

Reklama