Hlavní obsah

LEGIONÁŘI POD LUPOU: Český hrdina oloupil giganta, rozstřílí se?

Praha

Nadějná zpráva pro fotbalovou reprezentaci. Útočník Matěj Vydra těsně před srazem národního týmu zařídil Burnley premiérovou trefou v sezoně překvapivou remízu 1:1 na hřišti lídra anglické ligy Chelsea. O víkendu byl druhým nejlépe hodnoceným českým legionářem, předstihl ho pouze v Polsku působící záložník Martin Pospíšil.

Foto: David Klein, Reuters

Český reprezentant Matěj Vydra a jeho spoluhráči z Burnley se radují z branky proti Chelsea.

Článek
Fotogalerie

Senzační bod s rukopisem českého autora. Blues soupeře přestříleli 25:5, dali však pouze jeden gól. A tak přišel trest.

V 80. minutě vybídl Rodriguez ke skórování Vydru a český útočník zblízka završil souhru střídajících hráčů gólem. Devětadvacetiletý reprezentant se v lize trefil poprvé od dubnového duelu s Newcastlem. Burnley neprohrálo potřetí v řadě a je osmnácté.

Stavitelé národního týmu mohou doufat, že Vydra teď na svůj gól naváže v zápasech s Kuvajtem v Olomouci a Estonskem v Praze.

Stálicí posledních týdnů je také další reprezentant Antonín Barák. V italské lize teď pomohl asistencí k remíze Verony 1:1 na hřišti Neapole, která ztratila body teprve podruhé v sezoně.

O víkendu se vytáhli také legionáři z Polska, trojlístek Martin Pospíšil, Matěj Hanousek a Tomáš Pekhart.

Jak hodnocení vzniká?

Statistické hodnocení SofaScore je odpovědí na rostoucí potřebu kvantifikovat výkony hráčů. Co běžný fotbalový fanoušek vidí během televizního vysílání ve statistikách, je jen zlomek dat shromážděných během zápasu.

V každém utkání je přibližně 1500 různých událostí, které se mohou promítnout do čísel, co se na hřišti stalo. Operátoři ručně zaznamenávají data a shromažďují informace o aspektech, jako jsou držení míče, přihrávky, souboje, nájezdy, běh, pokusy o kličku, přihrávky do šance, střely a další.

Foto: Sport.cz

Martin Pospíšil se raduje z gólu v dresu Jagiellonie.

Cílem je odvodit z těchto statistik užitečné informace, které by odpovídajícím způsobem shrnovaly výkon hráče.

„Náš tým datových analytiků rok tvrdě pracoval, analyzoval stovky zápasů, identifikoval klíčové ukazatele výkonu a každému z nich přiřadil hodnotu. Přistupovali jsme k fotbalu jako ke komplexnímu dynamickému systému, ve kterém má každý specifickou roli. Konečným výsledkem je propracovaný algoritmus, který generuje hodnocení hráčů na stupnici do 10, v závislosti na tom, co hráči předvedli během svého pobytu na hřišti," vysvětluje společnost.

Reklama