Hlavní obsah

Líbali mě, kousali, vzali mi kopačku, čílil se po řádění fanoušků v Anglii kapitán Aston Villy

Praha

Sedmkrát v minulosti Aston Villa ovládla FA Cup, nejstarší fotbalovou soutěž světa, jejíž první vítěz byl korunován už v roce 1872. Poslední triumf slavil klub s více než stoletou tradicí v sezóně 1956/57. Během víkendu tým z Birminghamu postoupil do semifinále letošního ročníku a přiblížil se tak zisku trofeje, jejíž zašlý lesk se Anglická fotbalová asociace snaží oprášit. Jenže řádění tisícovek chuligánů na počest triumfu Aston Villy nad konkurenčním West Bromwich Albion možná vystaví postupujícím dodatečnou stopku...

Foto: Reuters

Fanoušci Aston Villy pokřikují na policii.

Článek
Fotogalerie

Příznivci domácích borců rozjaření z úspěchu vtrhli v závěru sobotního utkání na trávník. Nešlo o pár raubířů, ale o tisíce nezvladatelných chuligánů oslavujících úspěch domácích. „Absolutně nemohu souhlasit s takovými projevy radosti. Bylo to neuvěřitelně nebezpečné," čílil se Fabian Delph, kapitán Aston Villy a autor druhé branky. „Někdo mi strhnul kapitánskou pásku, jiný mi zase sebral levou kopačku. Lidé se mě pokoušeli líbat, někteří mě kousali. Bylo to vážně děsivé," vyprávěl Delph.

Anglická fotbalová asociace už zahájila vyšetřování dění na stadiónu Aston Villy. A mnozí experti volají po maximálně tvrdém postihu v podobě vyloučení klubu ze soutěže. „Není možné spokojit se s pokutovou po takovém běsnění," shodují se komentátoři serverů TheThelegraph, BBC či TheTimes a mnohých dalších. Britská média připomínají, že v roce 2009 byl West Ham United potrestán za běsnění příznivců při souboji FA Cupu s Millwallem pokutou 115 tisíc liber (zhruba 4,4 miliónu korun).

Pořadatelé měli těžkou pozici

„Chápu emoce fanoušků a jejich nadšení, že jsme největšího rivala dokázali porazit dvakrát během jediného týdne," připomínal trenér Aston Villy Tim Sherwood, že jeho svěřenci zvládli vítězně i vzájemný zápas v Premier League o týden dříve. „Jednoznačně však odsuzujeme vniknutí příznivců na hrací plochu. Pro pořadatele bylo složité takovou lidskou masu uhlídat," prohlásil Sherwood.

Domácí borci se dostali do zajetí rozjařených fanoušků, problémy měli i hráči West Bromwich Albion. Kupříkladu brankář Boaz Myhill se za pomoci pořadatelů dostal až po dvaceti minutách z plochy do útrob stadiónu. Problémy měli i jeho spoluhráči Craig Dawson či Callum McManaman. „Scény, které se v sobotu odehrály na ploše, byly naprosto stupidní," posteskl si náhradní brankář vyřazených Ben Foster. Jeho parťák ze zálohy Craig Gardner byl při každém rohovém kopu vystaven sprše mincí.

Policie zatkla sedmnáct fanoušků

„Rozhodčí měl zápas zastavit už při prvním vniknutí příznivců na plochu," čertil se Tony Pulis, trenér West Bromwich Albion v narážce na skutečnost, že několik příznivců vniklo na plochu už v průběhu duelu. Právě sudí Anthony Taylor, respektive jeho zpráva, bude velmi důležitá pro šetření Anglické fotbalové asociace. Stejně jako informace od delegáta utkání a policie, která zatkla sedmnáct fanoušků.

„Bylo to hanebné, ostudné, odporné. Vždyť šlo o čtvrtfinále FA Cupu, který přitahuje velkou pozornost. Nikdo však nechce vidět takové scény. Fanoušci Aston Villy se chovali jako idioti," rozhorlil se Pulis. S čistým svědomím však neodcházeli ani příznivci hostí, kteří ve svém sektoru vytrhávali sedačky a házeli je na spodní tribunu do sektoru zaplněného fanoušky Aston Villy.

Žurnalisté připomínají tragédii z roku 1985

Po dění ve Villa Parku angličtí fotbaloví komentátoři připomínají běsnění hooligans v anglických městech během sedmdesátých a osmdesátých let při každém fotbalovém utkání, které bylo záminkou k rozsáhlým rvačkám, při nichž nechyběly ani nože či jiné zbraně. Vrcholem byla tragédie v Bruselu, kde v květnu 1985 při finále PMEZ mezi Juventusem a Liverpoolem přišlo na tribunách Heysel arény o život 39 fanoušků.

Následně byly anglické kluby vyloučeny z evropských pohárů a v zemi došlo k razantnímu obratu v přístupu k fandům. Stadióny v Premier League jsou nyní dávány za vzor. Pomohla k tomu i přísná legislativa, podle níž je kupříkladu vstup na trávník považován za trestný čin, a nekompromisní postup patřičných institucí. Ve stejný věří komentátoři i nyní. „Nezapomeňte na Heysel. Zvířata nesmí dostat prostor v moderní hře zvané fotbal," nabádá komentátor serveru footbal.com.

Reklama

Související témata: