Hlavní obsah

MADE IN ENGLAND: Carrick zaslouží poklonu. A Souček odpočinek

Kladiváři z West Hamu United dostali příležitost ukázat, že už patří mezi absolutní špičku Premier League. Bitva s Manchesterem City však vyzněla jednoznačně, byť výsledek 1:2 byl těsný. A pak tu byla bitva gigantů. Chelsea podruhé doma ztratila. Ale zatímco před čtrnácti dny klopýtla s Burnley, tentokrát ji obral Manchester United. A v jeho sestavě chyběl Cristiano Ronaldo, což byl od trenéra odvážný tah. Nad aktuálním děním v Premier League se v komentáři pro Sport.cz zamýšlí Radoslav Kováč.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Carl Recine

Tomáš Souček z West Hamu během utkání s Manchesterem City

Článek

„Sníh zásadně ovlivnil první poločas souboje Manchester City-West Ham. Těžký terén měl být podle kalkulace trenéra hostů Davida Moyese výhodou jeho týmu. Ale nebyl.

Na vzájemnou konfrontaci jsem byl hodně zvědavý. West Ham prožívá skvělou sezonu. V klubu určitě nečekali, že budou v tabulce tak vysoko. Jejich sezona probíhá nad očekávání. Nicméně bitva s Guardiolovou družinou ukázala, že do nejužší špičky nepatří a o titul hrát nemůžou.

Manchester City jasně dominoval. Vytvářel si hodně šancí. Jejich presink i represink po ztrátě balonu byl tradičně famózní. Přestože skóre bylo jen o gól, měl zápas skončit výrazně větším rozdílem.

Souček bez odpočinku

Hodně se řeší produktivita Tomáše Součka. Že není tolik efektivní jako na začátku sezony. Odehrál pětadvacet zápasů od poloviny srpna. V průměru hrál utkání každé čtyři dny. K tomu obří porce cestování. S reprezentací do Belgie a do Ruska, s klubem do Chorvatska, Belgie a Rakouska. Prakticky nedostává žádný odpočinek.

Nikdo si neumí představit, jaká je to nálož. Je typem, který chce pořád hrát. Když se ho stokrát zeptáte, zda chce jít do zápasu, stokrát přikývne. Nikdy si sám neřekne o odpočinek. Ale pak je prostě potřeba zasáhnout z pozice trenéra a cesta volby musí skončit. Jinak se Suk zavaří.

Každopádně West Ham je na dobré cestě. Už druhou sezonu hrají dobře, mají stabilní výsledky. Museli by hodně investovat, přivést ještě větší kvalitu. Giganti kupují hráče za sto milionů eur.

S tím souvisí i vstup nového investora, majitele Sparty. Daniel Křetínský si ve světě byznysu vybudoval neskutečný respekt. Určitě má nějakou vizi. Majitelé West Hamu jsou v pokročilém věku, takže bych se vůbec nedivil, kdyby skutečně převzal vládu nad celým klubem. Pro svět, v němž se pohybuje, jde o obrovskou prestiž.

Chelsea podruhé za sebou ztratila doma. S Manchesterem United, který překvapivě nenasadil Cristiana Ronalda.

Foto: David Klein, Reuters

Cristiano Ronaldo neměl moc důvodů ke spokojenosti

Nikdo neviděl tréninkový proces. Možná byl Ronaldo unavený. Četl jsem, že vše proběhlo přesně podle plánu. Zastuující trenér Michael Carrick chtěl dát do sestavy Jadona Sancha, aby získal větší rychlost, protože herní plán spočíval v dobře organizované obraně a rychlých výpadech. Tím neříkám, že je Ronaldo pomalý. Ale Sancho ukazoval v předešlých zápasech dobrou formu a vyplatilo se.

Nechat sedět Cristiana chtělo velkou odvahu, protože Ronaldo chtěl určitě na Chelsea hrát. Jde o velký zápas a on je mužem pro velké zápasy. Vnitřně určitě absenci v sestavě akceptoval. ale pro jeho ego muselo být těžké přijmout místo na lavičce.

Foto: Pablo Morano, Reuters

Michael Carrick na lavičce Manchesteru United

Klobouk dolů před Carrickem, pro něhož to byl poslední v roli hlavního kouče. Jeho dočasná štace skončila. A nevedl si zle. V těžké situaci pomohl k postupu do osmifinále Ligy mistrů.

United angažovali Ralfa Rangnicka. Moc variant jim nezbývalo, protože top trenéři jsou rozebraní. Jde o zkušeného trenéra, který vedl Hoffenheim a Lipsko neskutečně pozvedl. Těším se na jeho účinkování a jsem zvědavý, co s Ďábly udělá."

Radoslav Kováč

Radoslav Kováč je bývalý fotbalový reprezentant, který působil v Sigmě Olomouc, Spartě Praha, Spartaku Moskva, West Hamu United, Basileji a Liberci. Vyhrál ligu v Česku a ve Švýcarsku, kde navíc slavil triumf v pohárové soutěži. Hrál na mistrovství světa i Evropy, s reprezentací do 21 let vyhrál mistrovství Evropy.

Reklama