Hlavní obsah

Muamba zázračně přežil zástavu srdce na trávníku. Teď oznámil konec

V březnu byl blízko smrti. Během utkání FA Cupu padl na hřiště se zástavou srdce. Po pěti měsících od hrůzostrašné události oznámil Fabrice Muamba, že s fotbalem definitivně končí. V uplynulých týdnech se přitom spekulovalo, že se po zázračném zotavení dokáže vrátit na hřiště. Čtyřiadvacetiletý hráč se však rozhodl jasně: zdraví má přednost.

Fabrice Muamba se usmívá na nemocniční posteli

Článek

„Celou dobu jsem věřil, že jednoho dne budu moci pokračovat v kariéře a znovu hrát za Bolton Wanderers. Bohužel jsem se na konzultaci s kardiologem minulý týden v Belgii nedozvěděl to, v co jsem doufal. I proto nyní oznamuji svůj konec v profesionálním fotbalu,“ uvedl Muamba. „Fotbal byl celý můj život už od dětství, dal mi mnoho šancí. Miluji tuhle hru a jsem šťastný, že jsem ji mohl hrát na nejvyšší úrovni,“ doplnil.

Muambovo srdce se zastavilo 17. března po 78 minutách utkání Anglického poháru mezi Boltonem a Tottenhamem. Zápas byl přenášen televizí, milióny fanoušků tak sledovali v přímém přenosu boj lékařů obou týmů a rovněž specialisty na srdce, který přispěchal z publika. Společně udrželi hráče naživu.

Muamba pak strávil měsíc v nemocnici, svým zázračným uzdravením tam lékaře přímo šokoval. Dlouho se nechtěl vzdát myšlenky na návrat na trávník a spoluhráči i trenér Boltonu tomu rovněž věřili. Stejně jako fanoušci. Konec nadějí přišel až po poslední konzultaci v Belgii.

Reklama

Související témata: