Hlavní obsah

Náhradník hrdinou Liverpoolu. Klopp si dovolil sentimentální rozhodnutí a slavil trofej

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plní roli náhradníka! Ve fotbalovém Liverpoolu je brankář Caoimhin Kelleher mužem na záskok, který v letošním ročníku Premier League dostal příležitost jen dvakrát. A tak mu trenér Jürgen Klopp jako bolestné dopřává starty v FA Cupu a Ligovém poháru. Právě v jeho finále pak teprve třiadvacetiletý irský gólman vychytal v souboji s Chelsea pro klub z města Beatles vítězství a Liverpool tak slavil devátý triumf, což jej udělalo nejúspěšnějším týmem historie soutěže.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Liverpoolský brankář Caoimhin Kelleher se laská s trofejí.

Článek

„Je to šílené. Prostě šílené," zalykal se radostí Kelleher v rozhovoru pro Sky Sports, když si vychutnal ovace zaplněného stadionu Wembley, kde se velkolepé finále odehrálo.

Trenér Liverpoolu Jürgen Klopp zvažoval, že pošle mezi tyče do bitvy o trofej klubovou jedničku Alissona, ale nakonec se rozhodl pro mladého borce. „I v profesionálním fotbale by měl být prostor pro určitý sentiment. Caoimhin je mladý kluk. Jsem trenér a současně lidská bytost. A při rozhodování vyhrála lidská bytost. On si šanci zasloužil," vysvětloval Klopp později, proč zariskoval.

Chelsea v zápase třikrát slavila branku, ale ani jedna neplatila. Ve strhující bitvě vidělo pětaosmdesát tisíc diváků představení plné šancí, v němž kralovali brankáři. A mělo je čekat velké finále. Jenže zatímco Kelleher dostal příležitost až do samotného vyvrcholení, na straně Chelsea těsně před koncem prodloužení Mendyho mezi tyčemi nahradil Arrizabalaga.

„Je v chytání penalt o něco lepší, proto jsem se pro něj rozhodl," vysvětloval následně Thomas Tuchel trenérskou rošádu před penaltovou loterií.

Jeden po druhém exekutoři na obou stranách pálili neomylně. Až museli k balónu brankáři. Kelleher nezaváhal a napálil míč do sítě. Arrizabalaga přestřelil. Liverpool propukl v euforii a oslavuje svého gólmana. Náhradníka, který je hrdinou!

Foto: John Sibley, Reuters

Ve fotbalovém Liverpoolu je brankář Caoimhin Kelleher mužem na záskok, v neděli byl ale hrdinou. Díky němu Reds slaví trofej.

„Je neuvěřitelné, že jedenáct hráčů promění. Někdy se prostě pokus udělat něco dobrého obrátí proti vám. Ale šlo o dobrý záměr," krčil rameny Tuchel.

Foto: David Klein, Reuters

Trenér Chelsea Thomas Tuchel vystřídal krátce před penaltovým rozstřelem brankáře. Šanci dostal Kepa Arrizabalaga a Blues k výhře nedovedl.

Kelleher si do penaltového rozstřelu přenesl kouzlo z předešlých 120 minut. Skvěle vychytal tutovky Pulisice i Lukaka. Předvedl kompletní výkon. A korunoval jen právě proměněnou penaltou. „Několikrát jsem málem pokus hráčů Chelsea chytil, ale všechny pokutové kopy byly skvělé kopnuté. A když přišla řada na mě, ani ve snu mě nenapadlo, že by mohlo jít o vítěznou penaltu," usmíval se Kelleher.

„Máme v tréninkovém centru zeď, kde jsou všichni brankáři, kteří něco vyhráli. Caoimhin na ní může být. Zaslouženě," poklonil se gólmanovi Klopp.

Reklama

Související témata: