Hlavní obsah

Nakupujte. Propast za Manchesterem United je nepřijatelná, prosí Arteta vedení Arsenalu

Londýn

Pozvolný ústup ze slávy londýnského Arsenalu může vyústit v jednu z nejhorších sezón pod trenérem Arsénem Wengerem. Klubu vážně hrozí, že si poprvé od roku 2000 nevybojuje účast v prestižní Lize mistrů, v níž je momentálně na pokraji vyřazení už v osmifinálové fázi. Případnou absenci v nejprestižnější evropské soutěži v příští sezóně považuje jedna z opor týmu Mikel Arteta za velký průšvih.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Fotbalista Arsenalu Mikel Arteta (vpravo) v souboji s Mousou Dembelem z Tottenhamu.

Článek

V domácích pohárech Arsenal už skončil po potupném vyřazení s Bradfordem, respektive Blackburnem, v lize je až pátý s pětibodovou ztrátou na čtvrtou Chelsea a propastným odstupem čtyřiadvaceti bodů na vedoucí Manchester United. Po domácí porážce s Bayernem Mnichov 1:3 v úvodním osmifinále Ligy mistrů by ho od vyřazení uchránil snad jen zázrak.

Čekání na trofej se tak téměř jistě protáhne už na osm let. „Když do konce ligy chybí už jen deset zápasů a máme čtyřiadvacetibodovou ztrátu, je nemožné titul získat, což je pro mě nepřijatelné," zlobí se Arteta.

„Nemůžeme být v takové pozici, protože u nás máme nejlepší základní strukturu, jakou jsem kdy ve fotbalovém klubu viděl. Je tady dobrá filosofie, dobří hráči, máme dobré finanční zázemí, skvělé fanoušky, můžeme dokázat cokoli," pokračuje španělský reprezentant.

Musíme zkvalitnit tým

Jenže k současné (ne)konkurenceschopnosti situace v Arsenalu dlouhodobě spěje. Zatímco jiné týmy v Premier League kupují drahé posily, na Emirates Stadium se dlouhodobě snaží jít spíše cestou levnějších nákupů mladých hráčů.

Byť je klub ve velmi dobré finanční kondici a manažer Arséne Wenger často ujišťuje, že přivede kvalitní posily, největší hvězdy tým pravidelně opouští a adekvátní náhrady nepřichází.

„Zůstat v Lize mistrů je naprosto klíčové. Když si nevybojujeme místo pro účast v ní, všechno bude mnohem těžší. V příští sezóně chceme být o dost lepší, chceme vyhrávat víc zápasů, mít víc bodů, což znamená, že musíme zkvalitnit tým. Myslím, že vedení ví, o co jde, a v létě s tím něco udělá," nabádá opatrně Arteta nejvyšší místa v klubu k posílení kádru.

Liga mistrů byl můj motiv k přestupu

Sám ví, že k přilákání posil je důležitá právě i samotná účast v Champions League. „Když jsem se rozhodl opustit Everton a jít do Arsenalu, možnost zahrát si Ligu mistrů byl hlavní faktor. Hrát tyhle velké zápasy je skvělá zkušenost, rozvíjí vás to jako hráče," upozorňuje rodák ze San Sebastianu.

Pro Arsenal pochopitelně teoreticky ještě platí možnost zajistit si účast v příštím ročníku Ligy mistrů tím, že celou soutěž vyhraje, podobně jako loni Chelsea. Znamenalo by to ale, že v Allianz Areně musí Bayernu nastřílet minimálně tři góly, aby si uchoval naději.

"Bayern byl v prvním zápase opravdu velmi dobrý a na jeho hřišti to s ním bude ještě těžší. Pro mě je určitě nejlepším soupeřem, s jakým jsme v této sezóně hráli. Jeho hráči jsou fyzicky nesmírně silní a velmi talentovaní, jsou schopni otevřít obranu v kterýkoliv moment," dodal Arteta.

Reklama

Související témata: