Hlavní obsah

Selhání VAR. Rozhodčí zapomněl použít linie určující ofsajd, Arteta běsní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Může jít o důležitý moment v bitvě o anglický fotbalový trůn. Vedoucí tým Premier League Arsenal v sobotu remizoval doma s Brentfordem 1:1, jenže vyrovnávající trefu hostů provázejí velké kontroverze. Asistent videorozhodčího Lee Mason totiž zapomněl při přezkoumání situace použít vodicí čáry, které pomáhají odhalit ofsajd.

Foto: Reuters

Útočník Brentfordu Ivan Toney vyrovnává na hřišti Arsenalu na konečných 1:1.

Článek

„Právě jsem se znovu kouknul a ano, je to ofsajd,“ běsnil po utkání kouč Arsenalu Mikel Arteta. Řeč je o situaci ze 74. minuty. Brentford měl standardní situaci, dokázal vyhrát několik hlavičkových soubojů, až se míč dostal ke Christianu Norgaardovi, který našel skórujícího Ivana Toneyho.

Vše přezkoumával VAR a porušení pravidel neshledal. Opakované záběry přitom ukázaly minimálně ofsajdové postavení Ethana Pinnocka, jenž při úvodním centru celé akce blokoval obránce Arsenalu Gabriela Magalhaese. Později vyšlo najevo, že asistent videorozhodčího Lee Mason zapomněl na vodící čáry, které by ukázaly, zda byl některý z hráčů v ofsajdu, či nikoli, a sudí by zřejmě trefu odvolali. Vše bylo vysvětleno jako „lidská chyba“.

Na Artetovi byla vidět ihned jasná frustrace. „Nemůžete blokovat soupeře, když jste v ofsajdu. Při bránění musíte uplatňovat určité zásady, a to se dělá tak, že se držíte pravidel. Najednou ale pravidla změníte. Takže nám to příště řekněte předem,“ čertil se španělský kouč.

Ke kontroverznímu zásahu se vyjádřil trenér Brentfordu Thomas Frank. „Souhlasím s tím, že při rozehrání míče je Ethan Pinnock v ofsajdovém postavení. Pak, pokud znám fotbalové zákony, je další otázkou, jestli a jak moc ovlivnil hru. Rozhodlo se, že intenzita nebyla dostatečná, a já souhlasím,“ pravil.

Bývalý záložník Liverpoolu Danny Murphy v pořadu Match of the Day na BBC byl rovněž velmi kritický. „Arsenal nebyl v nejlepší formě, ale chápu, proč se zlobí na neschopnost VAR. Bylo to příšerné rozhodnutí. V prvním případě Pinnock blokuje Gabriela a je v ofsajdovém postavení. Brání soupeři dostat se k míči, který uzmul Toney. Asi zpanikařili a zjevně jim navíc uniknul ten nejhorší přestupek, což je další hlavička od Pinnocka, kdy je Norgaard evidentně v ofsajdovém postavení. Divím se, že se to stalo. VAR máme už dlouho. Divím se i proto, že by to měla být první věc, kterou kontrolují,“ rozvášnil se Murphy.

V sobotu nešlo o jedinou kontroverzi spojenou s VAR. Například Chelsea byla proti West Hamu odepřena penalta za hru rukou českého záložníka Tomáše Součka. „Je to tak do očí bijící, nepochopení fotbalu. Dostáváme se do bodu, kdy se musíme zamyslet, proč je VAR tak neúčinný,“ dodal Murphy.

Bývalý anglický útočník a Gary Lineker na Twitteru napsal: „Postup VAR je vážně chybný. Potřebuje to přehodnotit. Chyby a směšné prodlevy při zjevných rozhodnutích vysávají ze hry život.“ Přidal se i nejlepší střelec historie Premier League Alan Shearer. „Byl to hrozný den pro VAR. Tohle se nedá ani vymyslet. Nevím, co jiného říct, než že to byl pro VAR příšerný den. Strašný, strašný den,“ konstatoval.

Reklama