Hlavní obsah

Starosta Londýna vyzval kluby, ať lépe platí řadové zaměstnance

LONDÝN

Zatímco fotbalové hvězdy v Anglii pobírají královské platy, zaměstnanci klubů často pracují jen za minimální mzdu. Londýnský starosta Boris Johnson proto vyzval pětici klubů Premier League z britské metropole, aby svým pracovníkům přidaly.

Článek

Podle deníku Guardian jsou mezi nejhůře placenými zejména uklízeči a prodavači, kteří si přijdou většinou jen na zákonem stanovenou minimální mzdu 5,52 libry (asi 169 korun) na hodinu. Nadace Fair Pay Network také vyzvala kluby, aby s platy řadových zaměstnanců něco udělaly. "Hodinová mzda, která stačí k životu, začíná v Londýně na 7,45 librách, mimo něj potom na 6,8," uvedl prezident nadace Mark Donne.

Pohled do inzerce pracovních míst je výmluvný. Manchester United a Liverpool shánějí pracovní sílu za 5,52 libry na hodinu, Tottenham nabízí skladníkovi v prodejně suvenýrů 5,75 libry na hodinu. Jen Fulham je o něco štědřejší a nabízí šest liber. Podobné poměry vládnou i ve zbytku klubů.

"Stav ve fotbale mne zaráží," napsal Johnson ve svém dopise klubovým představitelům. Poukázal zejména na obrovský nepoměr v platech hráčů a zbytku zaměstnanců. "Kdybyste jim začali alespoň trochu rozumně platit, vrátilo by se vám to na jejich produktivitě i loajalitě," dodal. Už se ale setkal s nesouhlasem zadluženého Arsenalu, který hodlá lépe platit jen stálé zaměstnance, zatímco brigádníci se budou muset spokojit jen s minimem.

"Nechápu to. Fotbal je zřejmě jedno z nejméně férových odvětví lidské činnosti. Je extrémně bohatý, ale většina jeho zaměstnanců žije v chudobě. Podívejte se na platy funkcionářů či hráčů a jejich nepoměr k tomu, co berou řadoví zaměstnanci," prohlásil Donne.

Reklama

Související témata: