Hlavní obsah

PŘÍMÁK: Sparta pro Ligu mistrů potřebuje posílit, tvrdí expert. Krejčímu bude Španělsko chutnat

Tři trofeje za dvě sezony, navrch letošní putování do osmifinále Evropské ligy. Renesance fotbalové Sparty nabírá na obrátkách, další cíl po obhajobě mistrovského titulu je jasný. Hlavní fáze Ligy mistrů. Jenže jak se do ní dostat? „Spartě by se hodilo dokoupit tři až čtyři hráče, kteří mužstvo posunou dále,“ pravil zkušený trenér Pavel Hoftych v pořadu Přímák na Sport.cz. Letenští ale dost možná o některé klíčové muže také přijdou…

Přímák s trenérem Pavlem HoftychemVideo: Sport.cz

 
Článek

Potlesk vestoje, slzy v očích mnoha fanoušků i střídané hvězdy. Kapitán Ladislav Krejčí se stal ztělesněním znovuzrození Sparty. Nedělní duel s Plzní (1:1) byl ale možná jeho posledním na Letné. Trenér Brian Priske sice na pozápasové tiskové konferenci mlžil, není ale tajemstvím, že Krejčí platí za horké zboží. Obzvlášť na Pyrenejském poloostrově, kde o něj jeví zájem Girona, třetí celek uplynulé sezony španělské ligy. A přímý postupující do Ligy mistrů.

„Přechod pro něj nebude jednoduchý, ale tak kvalitní fotbalista se dokáže prosadit. Gironu mám nakoukanou, určitě by mu chutnala,“ domnívá se Hoftych.

Ztráta Krejčího, v jehož souvislosti se mluví i o Anglii, by pro Spartu znamenala obrovskou ránu. Z velké části i kvůli tomu, jaký má vliv na kabinu. „Je to odmalička lídr, nikdo ho to nemusel učit. I přesto, že překonal dlouhodobé zranění, se vypracoval v klíčovou postavu Sparty,“ ocenil reprezentanta sportovní manažer druholigové Viktorie Žižkov.

Hoftych chválil i kouče Briana Priskeho, důležitého strůjce letenských úspěchů. Stejně jako jeho blízké kolegy. „Celý realizační tým pracuje velice profesionálně, Sparta je evropským klubem se vším všudy. Hráči plní to, co mají, a disponují obrovskou individuální kvalitou,“ ví bývalý trenér Liberce či Mladé Boleslavi.

Začátky dánského stratéga na lavičce Sparty ale nebyly lehké. Jeho první sezona na Letné sice vyústila ve vysněný mistrovský titul, jenže na podzim se pod Priskem viklala židle. Po sérii ztrát přišlo zpackané derby se Slavií (0:4), které Hoftych ještě coby kouč Mladé Boleslavi dostával sežrat. „Když jsme se Spartou ve čtvrtém kole prohráli, řekl jsem, že mají nejlepší tým za poslední roky. A pak jsem to celý podzim schytával. Po sezoně jsem psal Rosovi (Tomáši Rosickému, sportovnímu řediteli Sparty), že mi to dlouho kazili,“ culil se Hoftych.

Sparta nakonec jeho slova splnila do puntíku. Vyhrála dva tituly, jednou ovládla pohár a teď před ní leží další výzva v podobě Ligy mistrů. Do milionářské soutěže prošla naposledy v sezoně 2005/06 a mezi nejužší elitu se touží vrátit. „Je to otázka investic, každé mužstvo má nějaký strop. Hodilo by se koupit tři až čtyři hráče, kteří mužstvo posunou dále,“ myslí si Hoftych.

V Přímáku došla řeč i na to, kdo je nejlepším fotbalistou české ligy. Řešil se také sestup Zlína, komety v kádru Plzně a situace okolo slávistů Václava Jurečky s Davidem Zimou. Hoftych, jenž v minulosti úzce spolupracoval s podzimní kometou Vasilem Kušejem také přiblížil, proč se talentovaný útočník na jaře herně trápí.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale se odehraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024. Chybět nebude ani český národní tým pod vedením nového trenéra Ivana Haška, v základní skupině F se Češi střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.