Hlavní obsah

Prodej Liberce pokročil, Karl se dohodl s Kaniou. Cílem je navázat na úspěchy Slovanu, naznačil kupec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ještě zdaleka není hotovo, změna majitele fotbalového Liberce se však uprostřed týdne dostala do další fáze. Dlouholetý majitel severočeského klubu Ludvík Karl se s Ondřejem Kaniou dohodl na podmínkách prodeje. Kania nabyl opci na 75 procent akcií jednoho z nejúspěšnějších českých klubů, kterou může uplatnit do poloviny května.

Foto: Ota Bartovský / MAFRA / Profimedia

Ludvík Karl na archivním snímku.

Článek

Je velmi pravděpodobné, že v příštím roce fotbalový Slovan po více než 27 letech definitivně změní majitele. Jednání o prodeji významně postoupila. Majitel klubu a sklářského gigantu Preciosa Ludvík Karl si plácl s kupujícím Ondřejem Kaniou. S podnikatelem v oblasti školství se domluvil na podmínkách prodeje.

„Ondřej Kania, prostřednictvím své společnosti, nabyl opci k 75 % akcií klubu, kterou může uplatnit do 15. 5. 2024. Součástí transakce je i závazek nabyvatele vložit do FC Slovan Liberec formou příplatku mimo základní kapitál významný finanční obnos,“ potvrdil fotbalový Liberec na svém webu informace Sport.cz.

„Velice si vážím možnosti podílet se na budoucím směrování čtvrtého nejúspěšnějšího českého fotbalového klubu za poslední čtvrtstoletí. Mým jednoznačným cílem je ve střednědobém horizontu navázat na úspěchy, kterých Slovan konzistentně dosahoval v nedávné minulosti - tedy boj o nejvyšší příčky v lize a účast v evropských pohárech. Zároveň se chci osobně angažovat v rozvoji mládežnického a ženského fotbalu v rámci klubu,“ prohlásil Ondřej Kania, zakladatel soukromých škol v Česku, Španělsku a Chorvatsku. V Liberci se měl již setkat i s trenérem Radoslavem Kováčem, jehož má v kategorii progresivních trenérů.

„Jsme přesvědčeni, že nový akcionář, se kterým bude PRECIOSA, a. s., při řízení a dalším rozvoji fotbalu v Liberci nadále spolupracovat, naváže na dobré výsledky, kterých v rozvoji nejen profesionálního, ale i ženského a mládežnického fotbalu FC Slovan Liberec dosahoval,“ stojí v prohlášení Preciosy.

Celá složitá transakce však ještě zdaleka není u konce. Hlavní slovo má aktuálně mít v modrobílém klubu stále Ludvík Karl, který mu šéfuje už přes dvacet sedm let. Karl letos oslavil 77. narozeniny a na jaře se potýkal s vážnými zdravotními problémy.

Ludvík Karl se stal majoritním vlastníkem Liberce v roce 1996. Za jeho vlády Severočeši třikrát vyhráli mistrovský titul (2002, 2006 a 2012), poprvé jako vůbec první mimopražský tým. V historické tabulce samostatné české ligy v počtu uhraných bodů mu patří třetí příčka hned za pražskými „S“.

Slovan pravidelně hrál evropské poháry, na svém hřišti přivítal například Liverpool či AC Milán, v sezoně 2001/2002 došel až do čtvrtfinále tehdejšího Poháru UEFA. Nikdy si však nesáhl na peníze z milionářské Ligy mistrů. Na evropské scéně ovšem Liberec už tři sezony chybí.

V souvislosti s prodejem Liberce se v minulosti pravidelně skloňovalo jméno nejbohatšího Čecha a libereckého rodáka Petra Kellnera, který však v roce 2021 tragicky zahynul. Naposledy se formovala skupina investorů se zájmem vstoupit do fotbalového Liberce na podzim před třemi lety, Liberec však vydělal zhruba 150 milionů korun v Evropě a prodej se tím oddálil. Nyní se naopak výrazně přiblížil.

Reklama

  1 : 1 Č. Budějovice - Bohemians 1 : 1 46. min Živě
20240504T15 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice vs. Bohemians
Č. Budějovice
Bohemians
  1 : 1 Jablonec - Karviná 1 : 1 přestávka Živě
20240504T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Karviná
Jablonec vs. Karviná
Jablonec
Karviná
  0 : 0 Pardubice - Zlín 0 : 0 přestávka Živě
20240504T15 : 00:00+0200
Pardubice vs. Zlín
Pardubice vs. Zlín
Pardubice
Zlín
  Slavia - Ostrava dnes 18 : 00
20240504T18 : 00:00+0200
Slavia vs. Ostrava
Slavia vs. Ostrava
Slavia
Ostrava
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.