Hlavní obsah

Každý si chce zahrát proti Messimu. Explzeňský Bucha o prvních týdnech v Cincinnati

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lednu sbalil kufr a vyrazil do Spojených států. Na svém prvním zahraničním angažmá se fotbalový záložník Pavel Bucha rychle rozkoukal, záhy se stal oporou Cincinnati. Po šesti zápasech vede s klubem z Ohia Východní konferenci americké MLS. „Klub má nejvyšší ambice,“ říká Bucha. V rozhovoru pro vybraná česká média včetně Sport.cz popisuje průběh zápisného v Cincinnati, svůj pokrok s angličtinou a vyjadřuje se i o hlavní hvězdě MLS Lionelu Messim.

Foto: FC Cincinnati

Záložník Cincinnati Pavel Bucha v duelu americké MLS.

Článek

Nakolik jste se v Cincinnati aklimatizoval?

Aklimatizace byla náročná. Vyrazil jsem do Spojených států, život jsem si zabalil do pěti tašek. Přiznávám, že dva měsíce bez rodiny pro mě byly těžké. I zařizování všemožných věcí. Například založení bankovního účtu, které trvalo příliš dlouho. Teď už mám rodinu u sebe, bydlíme, mám auto, internet. Jsme moc spokojení.

I co se týká fotbalu? Nastupujete pravidelně.

Od prvního dne naprosto super. Trenéři i kluci se mě snaží co nejvíc zapojovat do komunikace. Vidí, že mám snahu a obstojně ovládám angličtinu. To ostatně poznali už při zápisném, kdy jsem musel zpívat.

Povídejte.

V Česku je zvykem, že na zápisném jsou jen v hráči. V Cincinnati jde o velkou večeři pro šedesát lidí z celého klubu. Každý nový hráč si musel stoupnout na židli, něco o sobě říct a zazpívat. Bohužel anglicky. (směje se)

Jaký song jste zvolil?

Hledal jsem co nejjednodušší text i melodii. Nakonec jsem vysekl od Backstreet boys písničku I want it that way. Ostatní si nás, zpívající, pořádně vychutnávali. Trefovali se do nás vtípky a tak.

Trávíte spolu čas i mimo hřiště, jak je zvykem v Česku?

Spíš jen v tréninkovém centrum. Jsme tam od rána do tří hodin, nikdo nikam nepospíchá. Po tréninku je regenerace, po ní oběd, kde pokecáme. Mimo stadion se nescházíme, jen jednou za půl roku bývá po zápase společná večere ve městě. Kafíčka po trénincích nebo po zápasech jako v Plzni tady nejedou.

Anglicky vládnete výborně?

Nemám dokonalou angličtinu, ale už jsem ztratil jakýkoliv ostych. Nebojím se mluvit. V kabině se vždycky dorozumím. Zpočátku jsem měl problém, každý druhý v týmu mluví jinou angličtinou. Kluci pocházejí z různých koutů Ameriky, někteří trenéři jsou Angličani, což je zase něco úplně jiného. Mozek mi už pomalu přepíná na angličtinu. Jsem v obchodě, přemýšlím, co koupím a naběhnou mi anglická slova. Když přijedu po tréninku domů, málem spustím na manželku anglicky.

Máte za sebou prvních šest zápasů. Jaký dojem na vás MLS udělala?

V porovnání s českou ligou jsou v ní hráči s vyšší individuální kvalitou. Neřeší se ale moc taktika. Zápas je třeba prvních dvacet minut opatrný, potom se jede nahoru dolů. Liga je energická, hráči jsou rychlí, důrazní.

Foto: FC Cincinnati

Záložník Cincinnati Pavel Bucha (vpravo) v duelu americké MLS.

Máte v Cincinnati podporu fanoušků?

Doma máme většinou vyprodáno, tedy šestadvacet tisíc diváků. Atmosféra se blíží evropským zápasům. V české lize jsou fanouškovské základny, kotle, fandí se, zpívají se chorály celý zápas. To tady není. Stadion začne žít ve chvíli, kdy se blížíme k šestnáctce nebo je nějaká šance.

Za Inter Miami hraje druhou sezonu Lionel Messi. Je fenoménem i za oceánem?

Stoprocentně. Každý si chce proti Messimu zahrát. Celkově je Inter Miami velké téma, dost se řeší i v našem týmu. Jestli se jim bude dařit, jestli se dostanou do play off. Někdo tvrdí, že ligu vyhrají, jiní zase, že Messi a jeho někteří spoluhráči jsou už bez motivace. Inter ale před sezonou přivedl Suáreze, velkého kamaráda Messiho. Spekuluje se i o Neymarovi. Kdyby se ti tři zase setkali v jednom mužstvu, byla by to velká věc.

Je díky těmto hvězdám fotbal v Americe populární?

Spoluhráč Nick Haglund, který je v Cincinnati dlouho, říká, že soutěž za poslední tři roky vystřelila. Dřív když si prý člověk v Americe pustil televizi, byla tam hudba a americký fotbal. Teď už si pozornost ukrajují i jiné sporty včetně fotbalu. Díky Messimu a podobným hvězdám.

Můžete se Cincinnati Messimu a spol. konkurovat?

Jasný cíl je minimálně play off. Klub má ale ambice nejvyšší. Vidím na spoluhráčích hlad. Loňské vyřazení v play off po triumfu v základní části je hodně bolí, už ho znovu zažít nechtějí. Ale liga je strašně vyrovnaná. Sice jsme zatím neprohráli, v naší konferenci jsme první, ale poztráceli jsme dost bodů za remízy. Není tady žádný outsider.

Za dva roky bude ve Spojených státech, Kanadě a Mexiku mistrovství světa. Vzhledem k působení v Cincinnati, děláte si naděje, že budete u toho?

Bylo by nádherné, kdyby se to povedlo, určitě bych si za národní tým v kariéře rád zahrál. Třeba mi v tom angažmá v Cincinnati pomůže. Pokud budu předvádět dobré výkony, týmu se bude dařit… Ale upřímně, jestli si zahraju na mistrovství světa nebo na letošním Euru, nad tím vůbec nepřemýšlím.

Na účast na Euru si tady šanci nedáváte?

Beru situaci realisticky. Změnil se trenér, nejsem tolik na očích, jako v české lize. Není o mně moc slyšet. Iluze si nedělám.

Pavel naplňuje očekávání

„Pavlův přestup do USA mohl být pro některé fanoušky překvapivý, nicméně MLS je v našich očích soutěží s obrovským fotbalovým a marketingovým potenciálem, který bude ještě umocněn světovým šampionátem v roce 2026. Pavel naplňuje očekávání, okamžitě se stal pevnou součástí ambiciózního klubu.“

Viktor Kolář, šéf fotbalové sekce agentury Sport Invest

  1 : 1 Zlín - Č. Budějovice 1 : 1 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín vs. Č. Budějovice
Zlín
Č. Budějovice
  3 : 0 Jablonec - Pardubice 3 : 0 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec vs. Pardubice
Jablonec
Pardubice
  1 : 3 Bohemians - Karviná 1 : 3 dohráno
20240516T17 : 00:00+0200
Bohemians vs. Karviná
Bohemians vs. Karviná
Bohemians
Karviná
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.