Hlavní obsah

Jednou nohou na Euru! Albánci děkují bohu, trenérovi i fanouškům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Domácí triumf 3:0 nad Českem je velmi přiblížil historicky druhé účasti na mistrovství Evropy. „Fanoušci nám byli oporou a 12. hráčem,“ shodují se fotbalisté Albánie.

Foto: Florion Goga, Reuters

Taulant Seferi (vlevo) se prosadil proti Česku hned dvakrát.

Článek
Fotogalerie

„Bylo to jako finále. Naštěstí jsme vyhráli. Měli bychom to pořádně oslavit. Odehráli jsme 97 minut velmi dobrého zápasu. Chci poděkovat trenérovi Sylvinhovi a dalším trenérům za to, že mě podporovali od prvního dne. Jsem jim za všechno vděčný,“ rozplýval se Jasir Asani, jenž už v 9. minutě dalekonosnou střelou na bližší tyč rozesmutnil český tým.

Albánci jsou jednou nohou na Euru. Postup by jim unikl jen v případě, že by vyloženě selhali v posledních dvou utkání proti Moldavsku a Faerským ostrovům.

„Naše víra, že se kvalifikujeme na šampionát, je velmi vysoká. Ale máme ještě zápasy a musíme se na ně soustředit,“ varuje Asani. „Je pravda, že jsme udělali velmi důležitý krok, ale nic není hotové. Rozhodovat se bude v listopadu, musíme zůstat nohama na zemi,“ přitakal Sylvinho.

Právě jeho albánská média označují za architekta celé cesty k úspěchu. Na otázku, jak dokázal národní tým tak rychle mentálně i herně pozvednout, odvětil, že základem je, že se přestěhoval do Tirany, aby byl veškerému dění co nejvíce nablízku.

„Musíme ještě zrychlit, abychom se vyrovnali třeba Brazílii. S Českem to byl velmi pěkný zápas. Čelili jsme fyzicky silnému, dobře organizovanému týmu, který do té doby v kvalifikaci ještě neprohrál. Ale vedli jsme si dobře,“ doplnil Sylvinho.

Naděje českého týmu, který hrál velkou část zápasu bez sporně vyloučeného Mojmíra Chytila, rozmetal ve druhé půli dvěma góly Taulant Seferi. Pozice sice neměl složité, ale na to se historie ptát nebude.

„Jsem moc rád za tým a celý národ. Bůh nás odměnil,“ pochvaloval si Seferi. Po jednom z gólů objal trenéra a něco mu pošeptal. „Děkuji ti za všechno, jen ty jsi ve mě věřil,“ řekl Seferi. A co na to Sylvinho? „Já vím, já vím,“ vyslechl si jeden z albánských hrdinů večera.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.