Hlavní obsah

Olympijská nominace je degradací extraligy, tvrdí Hadamczik

Čtvrteční nominace na hokejový turnaj v Pekingu vyvolala vášně. Podle trenéra české reprezentace Filipa Pešána ještě sice výběr 24 hokejistů, kteří mají na olympijské hry odletět, není konečný. V záloze čekají tři desítky náhradníků. Bývalému kouči národního týmu Aloisi Hadamczikovi však v nominaci jednoznačně chybí více hráčů z nejvyšší domácí soutěže.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Alois Hadamczik postrádá v olympijském výběru pro Peking více hráčů z extraligy (archivní foto)

Článek

Do výběru Pešána a generálního manažera Petra Nedvěda se vešli jen čtyři hráči z extraligy, a to David Krejčí, Michal Řepík, Vladimír Sobotka a Tomáš Kundrátek. „Říkáme, že česká liga je kvalitní, ale vezmeme z ní jen čtyři hráče. Navíc stabilní a zkušené. Dáváme najevo, že všichni musí jít hrát do zahraničí, jinak nemohou být nominovaní. Přijde mi to jako degradace extraligy," vypouští ostrá slova Hadamczik.

Tomu v nominaci chybí zejména 21letý útočník Matěj Blümel. „V Pardubicích patří k nejlepším a v národním týmu nikdy nezklamal. Ivan Hlinka taky vzal na olympijské hry v Naganu tehdy stejně starého Milana Hejduka z Pardubic. Teď mohl mladý Blümel určitě také jet," myslí si bývalý trenér reprezentace, který v roce 2012 jako poslední dovedl národní tým na velké akci k medaili.

Tomáš Vlasák, majitel zlatého hattricku a sportovní manažer hokejové Plzně, se zase podivuje nad výběrem Ronalda Knota a Tomáše Kundrátka. „Překvapili mě ve výběru, protože letos nebyli ani jednou na turnaji Euro Hockey Tour. Méďa (Petr Nedvěd) ale určitě hráče pozorně sledoval, takže o nominaci musí být přesvědčen. Snad měl šťastnou ruku," doufá Vlasák.

Foto: Milan Podpera, www.hcskoda.cz

Tomáš Vlasák na střídačce hokejistů Plzně.

Chybí Gulaš

Oba experti se shodli, že ve výběru čekali 36letého útočníka Českých Budějovic Milana Gulaše. „Rozplývali jsme se, jak to Gulašovi klape ve dvojici s Honzou Kovářem. Na Channel One Cupu dal tři góly, ale v nominaci taky chybí. To je divné," říká Hadamczik a Vlasák přikyvuje. „Jako jediní dokázali pravidelně sbírat body. Překvapilo mě, že se Milan do výběru nevešel," přiznává.

Hadamczik se také podivoval nad tím, že generální manažer Nedvěd neobvolával jednotlivé nominované hráče, což na tiskové konferenci sám přiznal. „Jestli na to nemá čas, tak je to smutné. Jak by se třeba dozvěděl, že si třeba daný hokejista zrovna urval třísla? Ale do hodnocení nového vedení svazu se zaplétat nechci," doplňuje bývalý kouč.

Dali byste v nominaci hokejového národního týmu na olympijský turnaj více prostoru hráčům z české extraligy?
ano
94,8 %
ne
5,2 %
Celkem hlasovalo 14913 čtenářů.

Reklama