Hlavní obsah

Otazníky kolem Schicka a Coufala? Možná nakonec nebudou, netají Šilhavý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem největších hvězd panuje nejistota. Trenér fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý zařadil do nominace pro úvodní duely kvalifikace o EURO 2024 doma s Polskem (24. března) a v Moldavsku (27. března) i útočníka Patrika Schicka a obránce Vladimíra Coufala. Zda nakonec naskočí, není jasné. Kromě zkušených borců čeká na šanci i šestice nováčků.

V nominaci fotbalové reprezentace je šest nováčků a převažují hráči Sparty a SlavieVideo: Sport.cz

 
Článek

Jaká je přesně situace kolem Patrika Schicka, jenž nezasáhl do posledního utkání Leverkusenu?

Mluvil jsem s ním včera a říkal, že trénuje. Dnes má ještě návštěvu lékaře a také na základě toho se rozhodneme, jak budeme postupovat dál. Možné jsou všechny varianty. Sám říká, že není stoprocentní. Rád by přijel, ale záleží na komunikaci, aby to mělo cenu a třeba si ještě nepřitížil.

Podobně je to také s Vladimírem Coufalem?

Přesně tak. Také čeká, sám dělá pro účast maximum, S West Hamem je dohodnutý. Už trénuje plné dávky a chceme věřit, že se dá do kupy. Existuje ale možnost, že Vláďa ani Patrik nebudou, proto jsme nominaci rozšířili na 25 jmen.

Proč jste se rozhodl nominovat tolik debutantů?

Začíná nová kvalifikace, nekoukáme, co bylo. Chceme vstoupit úspěšně. Nováčci jsou v nominaci hlavně kvůli výkonům, které aktuálně předvádějí. Máme nějaké zraněné, někdo nemá potřebnou formu. Jen na klucích teď bude záležet, jestli se udrží a budou s námi pokračovat. Věřím, že se do budoucna prosadí.

Nováčci v nominaci reprezentace pro březnový sraz
HráčKlub
David DouděraSK Slavia Praha
David JurásekSK Slavia Praha
Matěj JurásekSK Slavia Praha
Martin VitíkAC Sparta Praha
Tomáš ČvančaraAC Sparta Praha
Lukáš SadílekAC Sparta Praha

Co z povolání možná až nečekaně velkého množství mladíků vyplývá?

Jsou to zajímaví hráči, kvalitu mají, proto jsou v nominaci. Ale vše mají před sebou, musí na sobě pracovat. Naše liga je jedna věc, zahraničí a poháry jiná. Reprezentace jim dodá další zkušenosti. Viděli jsme na mistrovství světa, kam se fotbal ubírá. Nemůžeme zůstat pozadu.

Co můžete říct k nominaci Davida Juráska a jeho mladšího jmenovce ze Slavie Matěje?

O Davidovi se bavíme dlouho, chtěli jsme, aby s námi byl. Jednou byl zraněný, naposledy jsme ho nechali pro baráž jednadvacítce. Ve Slavii podává výborné výkony, je sebevědomý, výborná levá noha. Matěj hru vždy oživí, fyzicky a rychlostně je na tom dobře, budoucnost má před sebou.

Ve výběru je kromě šesti slávistů také stejný počet fotbalistů Sparty včetně v poslední době produktivních útočníků Jana Kuchty a Tomáše Čvančary. Je možné, že je uvidíme vedle sebe i v reprezentačním dresu?

Jsme rádi, že se jim takhle daří, je radost se dívat na jejich spolupráci. Pro nás samozřejmě jen dobře. Uvidíme, jestli tomu přizpůsobíme i naše rozestavení. Ale ano, je možné, že naskočí spolu. Zvažujeme všechny varianty. Samozřejmě vždy reagujeme na momentální formu. Když jsou hráči jednoho klubu, mají návyky a vyhoví si. Jejich využití je vždy plus.

Pro kouče soupeře Fernanda Santose půjde o první zápas na lavičce Poláků. Co se dá od našich sousedů očekávat?

Trenér pro nás není neznámý, vedl v Lize národů Portugalsko. Poláky jsme samozřejmě sledovali na mistrovství světa. Soupeř je podle nás velice silný, čeká nás opravdu těžký zápas. Polsko je favorit skupiny, mají hodně hráčů v předních klubech, za všechny mluví útočník Robert Lewandowski.

Reklama