Hlavní obsah

Pelta se v přísném utajení sešel s trenérem Vrbou a představiteli Plzně. Tajné je i resumé schůzky

Praha
Aktualizováno

V přísném utajení se konalo sezení šéfa českého fotbalu Miroslava Pelty s plzeňským koučem Pavlem Vrbou, na níž se probíralo jeho případné trenérské angažmá u národního týmu. Nešlo o kontakt první, tentokrát však byl zajímavý tím, že se jednání zúčastnila i generalita mistrovské Viktorie - majitel klubu Tomáš Paclík a generální manažer Adolf Šádek.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Plzeňský kouč Pavel Vrba (na snímku) se sešel s šéfem českého fotbalu Miroslavem Peltou, resumé schůzky je však tajné.

Článek

Až dosud první muž českého fotbalu Pelta jméno Vrba nikdy nevyslovil, i když okamžitě po kvalifikačním nezdaru reprezentace v bojích o Brazílii a rezignaci kouče Michala Bílka myslel jen a jen na plzeňského trenéra.

„Chci k národnímu mužstvu kouče, který má renomé u fotbalové veřejnosti i novinářů, ale jméno nevyslovím. Alespoň do té doby, než budu oficiálně jednat s majitelem klubu, kde má smlouvu," nechal se kupříkladu slyšet Pelta v rozhovoru pro Sport.cz na Maltě, když oznamoval konec reprezentačního manažera Vladimíra Šmicra. „Mně jako vlastníkovi Jablonce by ostatně také nebylo po chuti, kdyby někdo nejprve jednal s mým trenérem a já stál mimo," doplnil.

Vrbu pochopitelně oslovil, čímž vyvolal okamžitou reakci Plzně. Její majitel Paclík před třemi týdny na Strahov vzkázal, že svého kouče neuvolní ani v zimě, ani v létě a bude trvat na tom, aby dodržel podepsaný kontrakt do roku 2015. „Svou práci v Plzni ještě nedokončil," sdělil Peltovi, s nímž sedí ve výkonném výboru Fotbalové asociace.

Podrobnosti schůzky také tajné

Už ovšem nedodal, že kouč mistrovské Viktorie má ve smlouvě výstupní klauzuli, podle níž bude volný, pokud zájemce o jeho služby zaplatí osm miliónů. Pelta je velký hráč a hotový kouzelník s financemi, takže právě v tom vidí příležitost, jak Vrbu k národnímu týmu angažovat.

Problém je ovšem v tom, že tato klauzule je v platnosti jen do pátku, takže strahovský boss musí jednat rychle. A Vrba se musí stejně rychle rozhodnout, zda i on řekne ano a na Peltovu nabídku kývne.

„Za svou vizí jsem vždy dokázal jít, pro mě nebylo nikdy nic nemožného. Nevzdám se jí ani tentokrát," tvrdil Pelta ostatně už na Maltě.

Zda při úterní schůzce vyrukoval právě s finančním odškodněním pro Plzeň, jestliže projeví pochopení a vstřícnost a Vrbu k národnímu mužstvu uvolní, to se rozhodly držet obě strany v tajnosti.

„Předmět setkání a jakékoli další podrobnosti nebudou na základě dohody obou stran prozatím zveřejněny ani komentovány. Fotbalová asociace i Viktoria Plzeň budou o případném dalším vývoji informovat," praví se v oficiálním prohlášení ze Strahova.

Pešice: Reprezentace se odmítnout nesmí

V souvislosti se schůzkou mezi Peltou, Vrbou a zástupci Plzně zní zajímavě slova, která pronesl na odpoledním srazu národního mužstva provizorní kouč reprezentace Josef Pešice.

"Reprezentace se odmítnout nesmí, protože pro trenéra je to čest a vést by ji chtěl každý. Nemám zprávy, že by ji někdo odmítl," pravil mnohoznačně Pešice, i když je samozřejmě otázkou, zda je o všech jednáních strahovského bosse Pelty s vysněným koučem informován.

Pelta ovšem touží po jediném - na únorové losování kvalifikace evropského šampionátu 2016 odletět do Francie nikoli jen v doprovodu generální sekretáře. "Samozřejmě že chci, aby tam byl i nový trenér," tvrdil ostatně už několikrát.

Reklama

Související témata: