Hlavní obsah

Posila pro Euro. Dorazí trenér, který pečuje o Čvančaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé dva měsíce před startem fotbalového Eura v Německu fotbalová asociace (FAČR) oznámila jméno nového kondičního kouče pro kontinentální šampionát. Nicolas Dyon, jinak působící v bundesligovém Mönchengladbachu, ale ještě neví, o kolik hráčů se bude starat. Stále se řeší finální velikost soupisky.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Trenér Ivan Hašek (vlevo) a asistent Jaroslav Köstl udělují pokyny reprezentantům.

Článek

„Výkonný výbor jmenoval Nicolase Dyona kondičním trenérem reprezentace mužů na období trvání Eura 2024,“ stojí v komuniké ze středečního jednání výboru.

Šestačtyřicetiletý Francouz má ve svém životopise zajímavé štace. Působil v Nice, Rennes, Luganu nebo u katarské reprezentace. Aktuálně pečuje o fotbalisty v bundesligovém Mönchengladbachu, pod rukama mu tedy prochází i reprezentant Tomáš Čvančara. Ten od ledna do konce března laboroval s poraněným kotníkem.

„Dali jsme ho do kupy, ale asi jsme trošku uspěchali návrat. Pak jsem si v něm přetrhal vazy. Byl jsem mimo poměrně dlouho, takže občas dostávám od trenéra malinké úlevy. Ale v zápasech žádnou bolest necítím, nijak mě to nelimituje. Jsem pokaždé stoprocentně připraven,“ říkal v sobotu v rozhovoru pro Sport.cz. Také přiznal, že reprezentace pro něj není téma, nejdříve se musí dostat do adekvátní formy.

Foto: ČTK

Kondiční kouč Nicolas Dyon na tréninku Mönchengladbachu.

Z Gladbachu tak přicestuje pouze Dyon. „Původně jsme měli jiného kandidáta, který nakonec přijal klubovou nabídku. Trenér Ivan Hašek sáhl sem, takhle jednoduché to je,“ vysvětluje předseda FAČ Petr Fousek.

Otázkou je, o kolik hráčů se na šampionátu bude Dyon starat. Aktuálně platí omezení na 23členný kádr, což je návrat ke starým pravidlům. Pro Euro 2020, které bylo kvůli pandemii koronaviru odloženo na rok 2021, došlo k rozšíření soupisek na 26 fotbalistů. Pro turnaj v Německu ještě není rozhodnuto. „Stále je v řešení, UEFA se tím zabývá, není zatím definitivně rozhodnuto. Příští týden budeme vědět více,“ popisuje Fousek.

Uzavření soupisek je 7. června. Ve stejný den odehraje česká reprezentace na soustředění v Rakousku přípravný duel s Maltou. Generálka čeká národní tým 10. června v Hradci Králové proti Severní Makedonii. Po krátkém volnu se 13. června přesune do Německa, 18. června vstoupí Češi do turnaje v Lipsku zápasem s Portugalskem. V základní skupině čekají Tomáše Součka a spol. ještě Gruzie (22. června) a Turecko (26. června), oba duely se uskuteční v Hamburku.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.