Hlavní obsah

Příchody, telefony, spánek. Hašek nastavil pravidla a před premiérou přiznává: Chvění mám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úvodní několikaměsíční přípravy jsou u konce. „Chvění mám a těším se,“ říká před pátečním přátelským utkáním v Norsku nový trenér fotbalové reprezentace Ivan Hašek. Jak se očekávalo, zavedl v týmu přísná pravidla. S jejich dodržováním je ale spokojený.

Fotbalová reprezentace má za sebou první trénink pod Ivanem HaškemVideo: Sport.cz

 
Článek

Oslo (od našeho zpravodaje) - Hašek vedl národní tým dočasně v pěti zápasech v roce 2009, kdy byl zároveň předsedou svazu. Bývalý kapitán reprezentace v posledních letech působil v arabských zemích. Naposledy trénoval libanonskou reprezentaci. V lednu pak převzal české mužstvo a čeká ho nová životní mise.

Jste nervózní?

Chvění mám, na zápas se těším. A nejsem sám, s dalšími novými členy realizačního týmu jsme v mírném napětí, které je potřebné, abychom byli připraveni. I když času a tréninků moc není.

Předzápasový trénink fotbalové reprezentace v Norsku.Video: Sport.cz

Po návratu jde o váš první duel, navíc přátelský.

Nemám rád označení přátelský. Vidím to jako utkání o respekt, aby hráči ukázali kvalitu. Když sleduji, jak se kluci chovají, věřím, že odehrajeme velmi dobré střetnutí.

Je pro vás důležitější výkon, nebo výsledek?

Na dojem se ve fotbale nehraje. Podstatné je obojí. Chceme dodržet plán, abychom si do budoucna budovali jasné principy hry. A samozřejmě vedle toho je samotný výsledek také důležitý.

Nový trenér poprvé doma

Premiéru před českými fanoušky si nový reprezentační kouč Ivan Hašek odbude 26. března v epet ARENĚ. Utkání na stadionu pražské Sparty má výkop ve 20:00, vstupenky se dají pořídit od 350 korun.

Můžete nastínit, jakým stylem se hodláte prezentovat?

Povíme si po zápase, jak jsme na veřejnost zapůsobili. Pokud chceme vyhrát, nemůžeme jen bránit. Když se podíváte na má předchozí působení, tlačil jsem vždy hráče do ofenzivy. Víme, že síla Norska je velmi vysoká. Chceme být nebezpeční a vzadu dobře organizovaní.

Přísná pravidla prý platí nejen na hřišti, ale také během srazu.

Jasně. Co se týče příchodů, používání telefonů nebo spánku fungují v každém týmu. Ještě přidáváme další věci. Kluci ale všechno respektují a nemůžu říct jediné špatné slovo.

Haaland odkulhal z tréninku? Nedáváme tomu velkou váhu, zní z českého týmu před zápasem s Norskem. Video: Sport.cz

Připravovali jste se hlavně na největší hvězdy soupeře Erlinga Haalanda a Martina Ödegaarda?

Když se podíváte na soupisku, většina Norů působí v Anglii, Španělsku a dalších velkých zemích a klubech. Ano, jejich hlavní síla spočívá v těchto světových hvězdách, mají špičková hodnocení. Haaland vyniká rychlostí, Ödegaard genialitou a přihrávkami. Máme videa i další materiály. Těžko se ale můžeme připravovat jen na dva hráče.

Už víte, kdo v českém týmu vyběhne v základu?

O sestavě mám jasno, ale nemohu ji prozradit. Těší mě, že všichni přiletěli do Norska v pořádku a jsou budou k dispozici. Jen ještě nechci nic zakřiknout.

Plánujete protočil gólmany?

Máme Jindru Staňka, Matěje Kováře a Víťu Jaroše. Byl bych rád, aby na srazu, tedy v Norsku a v úterý doma s Arménií, dostali příležitost alespoň dva. Více k tomu neřeknu.

Reklama