Hlavní obsah

Remízy s mistryněmi světa i Evropy. Nakopnou fotbalistky cenné výsledky?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok 2022, rok nadějných výsledků. České fotbalistky v únoru uhrály bezgólovou remízu s mistryněmi světa z USA a stejně skončil i úterní přátelák v Anglii proti evropským šampionkám. „Oba výsledky jsou zavazující. Snad se nám povede nějaký úspěch," doufá kapitánka Petra Bertholdová. Úspěch = historický postup na velký turnaj, Češky ještě nikdy nehrály na Euru ani na mistrovství světa.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Český dvojblok Klára Cahynová (vpravo) a Tereza Szewieczková v souboji s Angličankou Lucy Bronzeovou.

Článek
Fotogalerie

Sváteční bitvy v Kalifornii a v Brightonu měly podobný scénář: velké očekávání, statečný boj a nakonec chvála brankářek. V Americe se tleskalo Barboře Votíkové a v Anglii čarovala Olivie Lukášová, jež je při zranění Votíkové českým číslem jedna.

„V naší lize si kromě derby takové zápasy nezahrajete. Jsem ráda, když musím být pořád ve střehu," vyprávěla Lukášová, kterou v rušné partii s evropskými královnami dvakrát zachránila tyč. „Hodně mi pomohly i holky v obraně, byly skvělé. Remíza je pro nás malé vítězství."

Mimochodem, na Falmer Stadium přišlo přes 21 tisíc lidí, tohle Lukášová a spol. ještě na vlastní kůži nezažily. „Ani jsme se na hřišti neslyšely, ale byla to radost," usmála se Lukášová.

A ještě jeden příjemný moment: Angličanky do úterka patnáctkrát za sebou vyhrály, dlouhou šňůru přetrhly až Češky. „Spousta týmů, které v poslední době hrály s Anglií, by bylo za remízu rádo," poznamenal trenér Karel Rada. Od září 2021, kdy tým převzala nizozemská koučka Sarina Wiegmanová, anglický tým ještě neprohrál a sérii bez porážky natáhl už na 24 zápasů.

Radově ekipě chybělo snad jen víc odvahy a přesnosti ve finální fázi. Češky měly několik zajímavých momentů, jenže za celý zápas stihly jedinou přímou střelu na branku. „Některé slibné situace měly dohrávat líp," zdůraznil Rada.

Foto: Peter Cziborra, Reuters

Převaha Anglie byla jednoznačná, ani z téhle šance Beth Meadové ale gól nepadl.

Na ladění má ještě skoro rok, kvalifikace na Euro 2025 začne na přelomu příštího léta a podzimu. Poslední dostihy o vstupenku na mistrovství Evropy skončily smolnou baráží se Švýcarkami, Radův tým od postupu odřízl až prohraný penaltový rozstřel v odvetě. Od té doby se reprezentace znovu posunula: ve světové kvalifikaci uhrála dvě remízy s Nizozemskem a třeba záložnice Kateřina Svitková v létě přestoupila do Chelsea, což je jeden z nejlepších ženských týmů světa.

„Proč jsme ještě nikdy nehráli na velkém turnaji? Je to dané i základnou českého ženského fotbalu, potřebovali bychom ji rozšířit. Chtělo by to vyrovnanější domácí ligu a taky víc kvalitních hráček v silných zahraničních týmech. Hodně cenný je postup Slavie do Ligy mistryň, holky si zahrají těžké zápasy," vykládal kouč Rada. „Snad pomůže i remíza z Anglie, takové zápasy přinášejí zkušenosti a sebevědomí. Je to skvělá příprava pro to, abychom se jednou dostali na velký turnaj," dodal.

Reklama