Hlavní obsah

Reprezentace do 21 let vyrukuje na Slováky s perspektivním týmem

Praha

Další derby států bývalé společné federace je na obzoru. Ve středu 14. května se od 17:00 ve slovenské Senci utkají v přátelském zápase fotbalové reprezentace Česka a Slovenska do 21 let. Trenér Jakub Dovalil nominoval český tým, ve kterém je převážná většina hráčů s datem narození 1994.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Sparty Lukáš Juliš (vpravo) figuruje v nominaci trenéra Dovalila na přípravný duel se Slovenskem.

Článek

Přesto však v týmu nechybějí fotbalisté, kteří již okusili Gambrinus ligu. Konkrétně jsou to například Petr Nerad z Bohemians 1905, Robert Hrubý ze Slavie Praha, Lukáš Stratil z Příbrami, Michal Trávník z 1. FC Slovácko, ve druhé lize pravidelně nastupují i Jan Shejbal a Tomáš Holeš v FC Hradec Králové, Zdeněk Linhart v Dynamu České Budějovice. V týmu je i jeden fotbalista působící v zahraničí - brankář Lukáš Zima, který je momentálně na hostování v Reggianě.

„Zápas se Slováky spadá do rámce naší dohody, která je už asi čtyři roky stará. Tehdy jsme se domluvili, že budeme hrát na úrovni jedenadvacítek přípravná utkání, která rozšíří už tak bohaté fotbalové vztahy obou bratrských národů. Zatím se nám to daří plnit i přes nabitou termínovou listinu. Nyní je řada na Slovácích, budeme hrát v jejich národním tréninkovém centru v Senci. Zatím se nám výsledkově dařilo, ale tentokráte to bude obzvlášť těžké," říká trenér Jakub Dovalil.

Csaplárova devatenáctka nastupuje

Důvod je jasný. „Bereme hráče, kteří se začínají prosazovat v Gambrinus lize, nastupují ve druhé lize, popřípadě trénují s prvoligovými kádry. V mnoha případech jde o hráče, kteří zhruba před rokem patřili většinou do kádru devatenáctky trenéra Josefa Csaplára," vysvětluje Dovalil.

V nominaci jsou tedy fotbalisté, kteří připadají v úvahu pro kvalifikační cyklus jedenadvacítek 2015-2017. „Tým, který chystáme pro šampionát, který v příštím roce pořádáme, vyzkoušíme už v červnu v Uherském Hradišti proti Rakousku. To Slováci berou středeční zápas jako důležitou přípravu na zbytek kvalifikace. Rádi by na mistrovství u nás za rok startovali a v přípravě dělají maximum," avizuje kouč českého týmu.

Po Češích přijedou Angličani

Už o týden později přivítají Slováci v Popradu Anglii a v červnu si zahrají ve Švédsku. Jejich trenér Ivan Galád na zápas s Českem nominoval velmi silný výběr, ve kterém nechybějí ani krajánci - například Patrik Hrošovský z Viktorie Plzeň, Lukáš Pauschek z Bohemians 1905, Richard Lásik z italské Brescie a Stanislav Lobotka z Ajaxu Amsterdam.

V dosavadních zápasech byli úspěšnější Češi: v roce 2011 byl výsledek 2:2, v roce 2012 vyhráli Češi 2:1 a vloni tento úspěch zopakovali poměrem 1:0.

Slovenský trenér Ivan Galád se nechal slyšet: „Vše začalo po dohodě s Jakubem Dovalilem zápasem v Šardicích. Řekli jsme si, že je to dobré pro naše česko-slovenské přátelství. Důkazem toho, že šlo o dobrý nápad, jsou hráči, kteří se v těchto zápasech představili a teď už jsou někde jinde. Myslím například hráče jako Darida, Tecl, Wágner, Pauschek, Lásik či Gyömbér."

Utkání se hraje 14. května od 17:00 ve slovenském národním tréninkovém centru v Senci.

Nominace české fotbalové reprezentace do 21 let na přípravné utkání se Slovenskem:
PostJméno a příjmeníKlubPočet startůBranky
BrankářiLukáš ZimaReggiana/It.00
Luděk VejmolaJihlava00
ObránciJan FilipVarnsdorf00
Matěj HýblSigma Olomouc00
Filip KašaBaník Ostrava00
Tomáš HolešHradec Králové50
Lukáš LandovskýJablonec00
Lukáš VraštilMladá Boleslav00
ZáložníciMatěj KončalPlzeň10
Aleš ČermákVltavín00
Josef EliášMladá Boleslav00
David HalbichVarnsdorf00
Robert HrubýSlavia Praha00
Petr NeradBohemians Praha 190500
Jan ShejbalHradec Králové00
Petr ŠevčíkSigma Olomouc00
Michal TrávníkSlovácko00
ÚtočníciLukáš JulišSparta Praha00
Zdeněk LinhartČeské Budějovice00
Lukáš StratilPříbram32

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.