Hlavní obsah

Reprezentanti uhráli své prémie, Střížkov se musí přejmenovat

Praha
Aktualizováno

Nová kvalifikace, nová doba. V minulém cyklu fotbaloví reprezentanti přistoupili na dohodu, že prémie za získané body dostanou vyplacené až v případě postupu po skončení kvalifikace. Tentokrát se rada starších s vedením národního týmu dohodla, že 50 procent prémií bude mužstvo inkasovat ihned. Návrh v úterý bez problémů schválil výkonný výbor Fotbalové asociace ČR.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda fotbalové asociace FAČR Miroslav Pelta na srazu národního týmu.

Článek

První krok hráči zvládli, získali na svoji stranu i prvního muže českého fotbalu. „Přesvědčili mě, abych s tím do výkonného výboru šel. Přijde mi to férové. Jsme po úspěchu na ME, takže nějakou rezervu v pokladně máme. Je to trochu jiná situace, než když starý prémiový řád chystal můj předchůdce Ivan Hašek," potvrdil na pondělním srazu národního týmu Miroslav Pelta.

Úterní zasedání výkonného výboru změnu schválilo. „Měl jsem to předjednané, takže prémiový řád podpořil celý výkonný výbor. Hráči budou dostávat hned rovných 50 procent prémií," prozradil Pelta.

„Peníze by měly zůstat stejné, ale chtěli jsme, aby část prémií kluci dostávali hned – a zbytek až po kvalifikaci v případě postupu. Dohodli jsme se na tom s radou starších, přijde mi to logické. V minulé kvalifikaci jsme byli asi jediným nároďákem na světě, co hrál bez prémií. Když je hráči mohou brát v Plzni či Příbrami, je divné, aby je nebrali v reprezentaci," avizoval manažer národního týmu Vladimír Šmicer.

Zbývající polovinu prémií tedy hráči inkasují až ve chvíli, kdy se probojují na závěrečný turnaj v Brazílii. V novém kvalifikačním cyklu se nemění výše prémií. Každý z reprezentantů inkasuje za výhru v kvalifikaci 150 tisíc korun a za remízu 50 tisíc.

Střížkov má čas do ledna, jinak mu hrozí i vyloučení

Další novinkou je, že FAČR dal střížkovským Bohemians Praha čas do ledna, aby se klub přejmenoval a v žádné podobě již neužíval název „Bohemians".

„Odklad pro zmatečnost, který si střížkovský klub vymohl, byl zrušen. V tuto chvíli se tedy opíráme o pravomocný a vykonavatelný rozsudek Městského soudu v Praze," poukázal Pelta. „Pokud se do ledna nepřejmenují, můžeme podle stanov použít různé sankce. V krajním případě i vyloučení," pohrozil.

Nakonec by tak Pelta přece jen mohl naplnit jeden z bodů svého volebního programu, totiž že vyřeší případ čtyř Bohemek. Té Vejsadově už asociace zrušila členství, teď tlačí k přejmenování Kaprův klub ze Střížkova.

„Ještě se musíme vypořádat s tím, že střížkovská Bohemka nás žaluje o 50 miliónů korun za ušlý zisk kvůli tomu, že nemohli marketinkově využívat název Bohemians," dodal Pelta.

Výkonný výbor také schválil místo konání finále Poháru České pošty - utkání se bude hrát v sobotu 18. května 2013 na novém stadiónu v Chomutově.

Reklama

Související témata: