Hlavní obsah

Seveřan Fillo se v Norsku v ohrožení necítí a arabského tepla se tuplem nebojí

Měla by to pro něho být největší změna. Mladík v Bílkově reprezentačním výběru Martin Fillo totiž kope v norském Stavangeru, takže do rozpálených Emirátů putoval z nejseverněji položeného města, v němž český fotbalista působí. „Já ale ve Stavangeru pořádnou zimu nezažil. Za půldruhého roku tam ještě ani jednou nenapadl sníh,“ vyvracel v Arábii mylné představy o krutých podmínkách v Norsku.

Foto: Karel Felt, Právo

Martin Fillo v SAE

Článek

Zatímco po celé Evropě se fotbal ještě hraje, vám už skončila nejen podzimní sezóna, ale i celý ligový ročník. Moc velké nadšení ale zřejmě ve Stavangeru nevládne...

Plánovali jsme umístění do třetího místa, jenže nakonec jsme skončili až dvanáctí, což samozřejmě vyvolalo zklamání. Nejvíc to odnášel trenér, ale jeho vina to až tak úplně nebyla. Před sezónou tři výborní hráči odešli, takže jejich zkušenosti scházely, vedení koupilo pouze jednu posilu, takže naše mladé mužstvo na lepší umístění těžko mělo.

Při podobném výbuchu se pravidelně stává, že se vina hází nejen na trenéra, ale i na cizince v mužstvu působící. Necítíte se po zpackaném ligovém ročníku ve Stavangeru v ohrožení?

Nemyslím, pozici v mužstvu mám dobrou. Před sezónou jsem sice laboroval s poraněnými achillovkami, ale jakmile jsem se dal zdravotně do pořádku, trenér mě okamžitě vrátil do sestavy a já zase začal pravidelně hrát.

A co fanoušci? Ani ti vám nedávají nespokojenost najevo?

V Norsku vládne úplně jiná mentalita, než u nás. V předchozí sezóně chodilo na naše zápasy v průměru čtrnáct tisíc diváků, letos se nám nedařilo a přesto se průměrné návštěvy pohybovaly kolem dvanácti tisíc lidí. Za celou dobu jsem nezažil, že by se fanoušci na stadiónu poprali, od našich příznivců jsem neslyšel jediné křivé či hanlivé slovo. Když se daří, jsou opravdu super, když se nevede, snaží se nás povzbudit a infikovat víru, že zase bude lépe. Prostě úplně něco jiného než v Čechách.

Co třeba úroveň norského fotbalu, o němž toho čeští fanoušci zase až tolik nevědí? Co ligové zápasy a taktika, která v tamní nejvyšší soutěži vládne?

Fotbal je v Norsku na vyšší úrovni, neboť kluby jsou v lepší ekonomické situaci a nemusí tudíž prodávat hráče za každou cenu. Jeden příklad za všechny - Rosenborg právě teď dostal nabídku na svého dvaadvacetiletého fotbalistu Skjelbreda ve výši pěti miliónů eur, ale přesto ji odmítl. Hráči tudíž zůstávají v norské lize, což se pochopitelně do úrovně a fotbalové kvality nejvyšší soutěže promítá. Je atraktivnější, působí v ní víc cizinců, na zápasy chodí daleko víc diváků.

Narazil jste na hráče, kteří z Norska neodcházejí hned a za každou cenu. Zajímavé je, že když už z Norska odejdou, zamíří většinou do Anglie, kde jsou schopni se v Premier League prosadit...

To zase pramení z jejich skvělé fyzické připravenosti a kondice, na níž se v Norsku klade obrovský důraz. Hodně času se tráví v posilovně, tréninky jsou delší a daleko intenzivnější než u nás, což mně osobně dělalo problémy. A to mě na samém začátku norského působení trenér ještě dost šetřil. Teď jsem se ovšem snažil nakládat si stejné dávky, jako ostatní, a zjistil jsem, že mám problémy. Je ale dobře, že to vím, alespoň jsem se poučil.

Trochu jste zamluvil fotbal, který se v norské lize preferuje...

Převažuje útočné pojetí přinášející spoustu gólů, což je styl pro diváky pochopitelně hodně atraktivní. I proto se v přípravě i třeba u videa hodně věnujeme ofenzivní taktice a nácviku standardních situací.

Sezóna vám v Norsku skončila, takže jste určitě přivítal, že jste si z drsného severu odskočil do teplé Arábie.

Já se s přítelkyní do teplých krajanů ještě vydám, ale po návratu z turnaje v Emirátech musím do Norska zpátky. Hrajeme totiž exhibiční zápas pro spoluhráče, který ve Stavangeru působil devět dlouhých let a v letošní sezóně skončil, pak nás čeká poslední trénink a teprve potom dostaneme volno.

Určitě nebudete zapírat, že s přítelkyní Dášou byste se za teplem nejraději vydal už jako hráč, který si právě v Arábii řekl o stále místo v Bílkově reprezentačním výběru...

Ale proto tady přece jsem! V reprezentaci dochází ke generační obměně a proto cítím velkou šanci. Jenže tu má každý z nás, kdo na turnaj do Emirátů přijel.

Na rozdíl od některých nováčků ucházejících se třeba o místa na krajích obrany to máte těžší v tom, že ve středové řadě zřejmě k přílišným obměnám nedojde, neboť z vašich starších reprezentačních konkurentů odchod neavizuje...

O to víc musím už teď v Emirátech trenéra přesvědčit, abych v jeho výběru zůstal i pro další zápasy.

Nebudete vaše další reprezentační srážet a limitovat, že hrajete až v dalekém Norsku, kde nebudete tolik na očích jako hráči působící v Německu, Francii, Belgii?

Ale vždyť z Prahy je to do Stavangeru dvě hodiny letadlem. Všechny naše zápasy navíc vysílá televize, takže trenér mě může sledovat v jednom kuse.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články