Hlavní obsah

Sparta láká Rosického zřejmě marně. Tomáš ukončí kariéru, pravil kouč Vrba v Rusku

Fotbalová Sparta koketuje s myšlenkami na angažování Tomáše Rosického nejspíše marně. Exreprezentační trenér Pavel Vrba totiž z Ruska vzkázal, že kapitán národního týmu s největší pravděpodobností ukončí kariéru. Naznačil to v prvním interview, které poskytl klubovým stránkám nového zaměstnavatele Anži Machačkale. „Mluvil jsem s Tomášem a on s největší pravděpodobností ukončí kariéru. Definitivní rozhodnutí udělá po návratu z dovolené,“ pravil český kouč ve službách dagestánského týmu.

Foto: fc-anji.ru

Pavel Vrba už udílí pokyny v ruštině.

Článek

K prvnímu rozhovoru na ruské půdě si vzal Vrba na pomoc nového asistenta Alexandra Bokije. Logicky, se svou ruštinou si vystačí na domluvu s hráči, ale na rozhovor s novináři si s ní netroufl. Takže Bokij, který hrával v Olomouci a v Čechách i trénoval, mu byl jako Rus pochopitelně nápomocen.

„Rusky jsem se učil ještě ve škole, ale od té doby uběhlo už 35 let," vysvětloval Vrba, který v rozhovoru zabrousil na různá témata.

Potvrdil třeba, že s funkcionáři Machačkaly se definitivně dohodl v Moskvě 27. června, tedy tři dny po návratu české reprezentace z evropského šampionátu, který považuje dál za neúspěšný.

„Nemohu účast nazvat úspěšnou, protože jsme nepostoupili ze skupiny. Všichni - trenérský tým, stejně jako hráči - jsme vyvinuli maximální úsilí, abychom se dostali do vyřazovacích bojů, ale bohužel se to nepovedlo," pravil Vrba, který pochopitelně představil svůj realizační tým tvořený exreprezentačním manažerem Dušanem Fitzelem, Alexandrem Bokijem a Martinem Ticháčkem.

Verdikt padne po návratu z dovolené

Vrba pochopitelně mluvil i o svých znalostech ruského fotbalu. „Nejednou jsme hráli s ruskými kluby, když jsem ještě byl trenérem Plzně. Mám proto představu o jejich síle. Jsou silné, stejně jako je silná ruská liga. Proto je pro mě v Rusku výzvou, neboť mohu pracovat v silné lize a dosáhnout v ní úspěchu."

Prvním cílem, který si ovšem Vrba v Machačkale dal, je přivést na stadión diváky. „Když jsem přišel do Plzně, byl stadión v lepším případě plný z poloviny, atraktivní hrou jsme však naplnili tribuny. To samé si mi povedlo předtím v Žilině. Takže i mým prvním cílem v Machačkale je přivést diváky na stadión, dosáhnout toho, aby s mužstvem žili a jeho hra se jim líbila," řekl.

V rozhovoru padl dotaz i na kapitána české reprezentace Tomáše Rosického, jemuž skončila smlouva v Arsenalu a je volným hráčem.

„Je to hráč vysoké třídy, ale zranění mu bohužel nedovolila ukázat plnou úroveň hry, jíž je schopen. Ale bez ohledu na to je možno zařadit Rosického mezi nejlepší hráče celé české fotbalové historie. Mluvil jsem s Tomášem a on pravděpodobně ukončí kariéru. Definitivně se rozhodne po návratu z dovolené," prozradil trenér Vrba.

Reklama

Související témata: