Hlavní obsah

Suchý: Hodím ruku do ohně za každého z nás

Laa an der Thaya

Kapitán se pod historický debakl nepodepsal jako přímý účastník. S fotbalovou reprezentací se stoper Basileje nicméně na kempu v Rakousku dál připravuje. A snaží se porážku 0:4 s Austrálií zaplašit. „Hrozný zápas. Na druhou stranu je výsledek nepřiměřený obrazu hry. Aby se říkalo, že se na to kluci vyflákli. Určitě ne, hodím ruku do ohně za každého z nás!“ ujišťuje Marek Suchý. „Nikdo sem nepřijel, že by na soustředění nechtěl být. Po prvním zápase se takové spekulace objevují, což je smutné.“

Foto: FAČR/Štěpán Černý

Zleva Marek Suchý, Tomáš Vaclík, Michael Krmenčík a Jakub Jankto před utkáním s Islandem.

Článek

Národní tým si může spravit chuť ve středu proti Nigérii, dalšímu účastníkovi mistrovství světa. „Dávám se dohromady, záda vypadají dobře. Na zápas snad budu připravený. Trénujeme a snažíme se naladit na pozitivnější notu, protože porážka s Austrálií pořád bolí. Ale už myslíme na Nigérii. Máme co napravovat," hlásí Marek Suchý.

Národní tým teď vůbec neprožívá šťastné období. Kvalifikaci na šampionát v Rusku hrubě nezvládl. A páteční direkt od Austrálie vzbudil další pochybnosti, jak chce zvládnout nově založenou Ligu národů, z níž může vést cesta na mistrovství Evropy. Na podzim narazí ve skupině na Ukrajinu a Slovensko.

„Já osobně si pochyby nepřipouštím. Během minulého cyklu jsme se dávali dohromady a formovali se. Jednoznačně věřím, že bude na čem stavět a další kvalifikaci na Evropu už zase zvládneme," doufá Suchý.

Generace starších už odešla

O víkendu si spolu s Vladimírem Daridou odskočil do Brna na exhibiční loučení s Lubošem Kaloudou. „Mrzelo mě, že jsem se kvůli zádům musel jen koukat. Hezká akce. Hlavně jsme se potkali s asi patnácti kluky, s nimiž jsme v roce 2007 získali stříbro na mistrovství světa dvacítek v Kanadě. S některými jsem se neviděl hodně dlouho," líčí odchovanec Slavie.

Suchému bylo v březnu třicet, v národním týmu se po odchodu osvědčených opor posunul mezi nejstarší hráče, kteří by měli reprezentaci řídit. „Beru jako velkou výzvu, že jsme ztratili generaci kluků kolem 32, 34 let. Už tady nejsou, takže partu a týmový duch se zase snažíme vytvořit. Vždycky se buduje líp, když jsou dobré výsledky," uvědomuje si.

Léto bude mít krátké, Basilej začne již ve 2. předkole Ligy mistrů. A hned ve třetím by mohla narazit na Slavii. „Jako slávista si budu přát, abychom Slavii nedostali, abychom ji nemuseli vyřadit," odmítá Suchý pikantní konstelaci. Pohárově ostřílená Basilej by měla být silnější než sešívaní. „V předkole bychom byli určitě favority," říká Suchý diplomaticky.

Reklama

Související témata: