Hlavní obsah

Superstar z Itálie byla pobledlá. Za slovenský výkon se stydím, přiznával Hamšík

Olomouc

Pět gólů, čtyři asistence. Uctívaná hvězda, které se každý klaní. V italské Neapoli je slovenský záložník Marek Hamšík modlou. Jenže podle expertů při zápasech v reprezentačním dresu pětadvacetiletý rodák z Banské Bystrice zůstává jen stínem superstar z elitní ligy na Apeninském poloostrově. I při středečním přípravném utkání proti Česku v Olomouci, kdy nastoupil s kapitánskou páskou, byl hodně nevýrazný. "Stydím se za výkon týmu," prohlásil po zápase.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Marek Hamšík ze Slovenska (vlevo) bojuje o míč s Davidem Lafatou.

Článek

Přestože český tým nastoupil bez největších hvězd a s řadou nováčků, vůbec jste se mu nemohli rovnat. Čím si propastný rozdíl vysvětlujete?

Dostali jsme dva góly do šesté minuty. Je složité, pak zápas otočit. Češi hráli skutečně dobře a ukázali nám, jak se má hrát fotbal.

Po delší době jste při absenci Martina Škrtela nastoupil s kapitánskou páskou. Ale asi jste si zápas představoval jinak.

Chtěli jsme odevzdat dobrý výkon a ukázat fanouškům kvalitní fotbal. Jenže jsme nepředvedli vůbec nic. I za nepříznivého stavu, kdy jsme prohrávali o dva góly, měli všichni snahu zápas zvrátit. Jenže na Čechy nic nestačilo.

Slovenskému týmu se nepodařil podle očekávání vstup do kvalifikace o mistrovství světa, nyní navíc přišla prohra s Českem. Jste rád, že z pohledu reprezentace letošní fotbalový podzim končí?

Jediným štěstím je, že se v Olomouci nehrálo o kvalifikační body. Z výkonu, který jsme předvedli, se musíme hodně poučit. Byli jsme vážně slabí.

Projevilo se na výkonu slovenského týmu, že mimo hru byli osobnosti Škrtel a Weiss?

Nemyslím, že naše prohra a výkon byl důsledkem absencí prověřených kluků, nebo snad zaviněný startem nových hráčů. Každý chce ukázat to nejlepší, co v něm je. Tentokrát se to ale nepodařilo.

V čem jste při středeční konfrontaci v podání slovenského týmu viděl největší problém?

Češi měli dvě střely na branku a dali dva góly. Musíme být více soustředění od samého začátku. Přitom ani nešlo o nějaké chyby. Góly Lafaty padly po centrech ze stran. Je třeba prostě lépe bránit. Vždyť on byl při zakončení úplně sám. Pak už šlo se zápasem těžko něco dělat.

Ale měli jste ještě čtyřiaosmdesát minut na návrat do zápasu či alespoň na zkorigování skóre.

Češi nás převýšili ve všech směrech, ve všech herních činnostech. Nedovolili nám vůbec nic. A my sami jsme nebyli schopní něco vypracovat. Neměl jsem z našeho výkonu dobrý pocit.

Ač šlo o přátelský zápas, pořád je bitva s Českem prestižní. Vnímáte jako ostudu výsledek i způsob, jakým slovenská reprezentace hrála?

Ano. Je to ostuda. Moc nás to mrzí. Stydím se. Všichni se stydíme. Hráli jsme špatně. Trenéři byli po utkání asi hodně naštvaní. Ani jsem je totiž neviděl v kabině. Každopádně nemyslím, že by se mělo něco drasticky měnit.

Reklama

Související témata: