Hlavní obsah

Trenérům věřím. Je zapotřebí zachovat chladnou hlavu, vzkazuje Fousek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Remíza 1:1 s Albánií zkomplikovala české fotbalové reprezentaci situaci. „Měli jsme mít více bodů, ale postup na EURO 2024 pořád máme ve svých rukou,“ hodnotí předseda FAČR Petr Fousek a zdůrazňuje, že je momentálně důležité zachovat klid, nevytvářet paniku. Stále také věří týmu kolem hlavního trenéra Jaroslava Šilhavého.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Předseda FAČR Petr Fousek, manažer Libor Sionko a trenér české reprezentace Jaroslav Šilhavý během tréninku před utkáním baráže MS 2022 se Švédskem

Článek

Na národní tým se po domácí remíze s fotbalisty Albánie snesla kritika. Jak na výkony některých hráčů, tak na kouče Šilhavého. Například kvůli volbě sestavy nebo střídání během utkání, expertům vadilo stažení Václava Černého či Ladislava Krejčího.

„Kritika k fotbalu patří a s domácí ztrátou s Albánií samozřejmě nejsme spokojení, ale některé komentáře byly za hranou. Pohledy mohou být různé a zklamaní jsme všichni, ale v žádném případě nemůžeme připustit paniku, naopak je zapotřebí zachovat chladnou hlavu, zvláště v rozehrané kvalifikaci, když se za měsíc hrají další zápasy. Jsem přesvědčený, že hráči i trenéři vědí, co musejí v říjnu změnit a zlepšit a že situaci musíme čelit tvrdou prací a zlepšeným výkonem v Albánii i doma s Faerskými ostrovy,“ komentuje Fousek na stránkách asociace .

„Věřím mužstvu, trenérům i celému realizačnímu týmu a úkol je jasný. Naším cílem jednoznačně zůstává postup na EURO,“ dodává.

Češi mají po polovině kvalifikace 8 bodů, o dva méně než vedoucí Albánie. Osm bodů má také Moldavsko a šest čtvrté Polsko, všechny celky však proti Česku mají o jeden odehraný zápas víc. Národní tým čekají ještě duely v Albánii a v Polsku, naopak doma přivítá Moldavsko a Faerské ostrovy.

„Celý fotbalový národ by se měl semknout, abychom to v říjnu a v listopadu zvládli a dotáhli kvalifikaci do úspěšného konce. Věděli jsme, že Albánie má dobré mužstvo. Všichni se zodpovědně připravovali, abychom doma vyhráli, což se bohužel nepovedlo. Musíme to tedy uhrát v závěru kvalifikace, byť to nebude snadné,“ uvědomuje si Fousek.

Na závěrečném šampionátu, který se odehraje příští rok v Německu, se představí celkem 24 mančaftů. Kromě pořádající země si 20 celků zajistí místo v kvalifikaci (dva nejlepší týmy z každé skupiny) a o posledních třech místenkách rozhodne baráž sestavená na základě výsledků Ligy národů. Podle Fouska český tým na EURO patří. „A v říjnu a listopadu to ukáže,“ hlásí odhodlaně

Bude k tomu ale potřeba lepší představení než například v Moldavsku, kde reprezentace na konci března remizovala 0:0, nebo minulý týden se zmíněnou Albánií. „Všichni víme, že umíme předvést mnohem lepší výkon. Věděli jsme, jakou sílu soupeř má. V zápase jsme bojovali i sami se sebou, bohužel nám to nesedlo, ale to se občas stává, což se ukázalo v mnoha zápasech nejen naší skupiny. Kvalifikace je ve své polovině a my jsme samozřejmě mohli a měli mít víc bodů, ale pořád to máme ve svých rukou.“

Povzbuzením může být nedělní remíza 1:1 z přátelského utkání na půdě Maďarska. „Střetnutí nebylo ani reparátem, ale ani žádným pouťákem, naopak velmi dobrou přípravou před tím, co nás čeká v říjnu v Albánii včetně bouřlivé atmosféry a tvrdé hry,“ popisuje Fousek.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.