Hlavní obsah

GLOSA: Albánii nesmazali. Ale remíza z Maďarska se určitě počítá!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři dny po kvalifikačním duelu s Albánií, v němž si notně zkomplikovali cestu na Euro 2024 a výkonem namíchli spoustu fanoušků, uhráli čeští fotbalisté totožnou remízu (1:1) v Maďarsku. Složili reparát, vzali si zpátky svůj kredit?

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Jaroslav Šilhavý během utkání s Albánií

Článek

Předně je třeba uvést, že v Budapešti šlo o přípravu, srovnání s ostrým zápasem je tudíž složité. Nicméně nelze nevidět, že proti Čechům stál soupeř, který udělal za poslední dva roky obrovský skok. V loňské Lize národů A si připsal dva skalpy Anglie, vyhrál i v Německu. A po polovině kvalifikace má na dosah postup na Euro 2024.

„Nechci srovnávat tyto zápasy, s Albánií jsme totiž ztratili dva body v kvalifikaci. Tohle mě bude dlouho mrzet. Na druhou stranu tím, jak se Maďaři v poslední době zvedli, jaké mají vynikající hráče… Remíza proti tak silnému celku se hodí, považujeme si ji,“ uvedl po duelu v Maďarsku trenér Jaroslav Šilhavý. Jeho slova sedí.

Ruku na srdce, pohled na silně kombinovanou sestavu Čechů (devět změn oproti Albánii) a nadupanou jedenáctku Maďarů v čele s ofenzivním esem z Liverpoolu Szoboszlaiem, vzbuzoval před výkopem spíš obavy z ostudy. O to víc je remíza z Puskás Arény cenná. Češi sice neexcelovali, ale proti sebevědomým Maďarům jednoznačně obstáli.

Nádech přátelského zápasu, který si nesou na trávník v podvědomí všichni hráči na světě bez výjimky, se podařilo z velké části vytěsnit lckdy až přehnanou agresivitou domácích. „Byla to válka,“ glosoval trefně útočník Mojmír Chytil. Češi se zkrátka zdravě naštvali, Maďarům nedali zadarmo ani centimetr. Odměněni byli vyrovnávacím gólem Václava Jurečky i solidním výkonem po přestávce.

„Po Albánii nás trochu zazdili lidi v médiích. Chtěli jsme si v Maďarsku vylepšit pozici u fanoušků, což se, myslím, povedlo. Teď se ale musíme připravit na klíčový říjnový zápas v Albánii a zvládnout ho,“ dodal Jurečka. Také jeho věty jsou naprosto výstižné. Ta poslední obzvlášť.

Reklama