Hlavní obsah

Věřte svým snům! Koller na traktoru i se starou škodovkou vjíždí na filmové plátno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiéra měla být v únoru, kvůli pandemii se ovšem musela posunout až na příští týden. Do kin přichází snímek Jan Koller: Příběh obyčejného kluka. Nejlepší kanonýr v historii české fotbalové reprezentace prožil story „Českého Honzy“ připomínající skutečnou pohádku. Film se natáčel v sedmi zemích a po výpovědi všech respondentů divákům dojde, že populární Dino se těší v zahraničí ještě většímu respektu a úctě než doma.

Fotbalista Jan Koller jako filmová hvězda. Do kin půjde film o něm Video: Sport.cz

 
Článek

Věřte svým snům a jděte si za nimi! Takové je poselství originálního hrdiny nového dokumentárního filmu.

Dvoumetrový Jan Koller jako dítě trpěl svou výškou. Měl z ní mindráky, protože se mu všichni smáli. Doma na vesnici chytal a opravoval traktory, až během pražské brigády v bance při likvidaci federální měny se jako útočník shodou okolností dostal do Sparty, kde jeho příběh začal.

Projet se na traktoru je pro Dina, kluka ze Smetanovy Lhoty, hračka. Mnohem složitější bylo sehnat pro film pojízdnou Škodu 105, kterou tehdy na Letnou přijel. Ani přes vrátnici ho s ní napoprvé nepustili, ke sparťanskému angažmá musel dojít pěšky.

Trailer k filmu Jan Koller: Příběh obyčejného kluka

„Škodovka se sháněla na inzerát, ale nakonec je i červenou barvou podobná mojí původní," libuje si Jan Koller po projekci pro média.

„Auto nám zapůjčili manželé Polišenští. Škodovku jsme hned zavařili, po každých třech minutách natáčení musela tak deset minut chladnout a odpočívat. Nakonec jsme museli zavolat odtahovku, aby škodovku navrátila majitelům. Složitější úkol než se dostat třeba na hlavní plochu stadionu v Dortmundu," usmívá se režisér a producent Petr Větrovský.

Tvůrci filmu přivedli před kameru obdivuhodný počet osobností z fotbalového světa, s nimiž se obrovitý kanonýr během bohaté kariéry potkal.

„Natáčelo se během covidu, v Dortmundu dokonce za lockdownu. Moc si vážím, že třeba Dedé dorazil kvůli mně až z Brazílie. Nebo že jsme se v Belgii sešli s Tomasem Radzinským, který se jako Kanaďan pohybuje po celém světě," cení si Koller.

Právě bývalý spoluhráč z Anderlechtu snad nejlépe vystihl Janovu osobnost. V posledním kole ligy šlo oběma parťákům o korunu krále střelců a před posledním poločasem měli na kontě shodně 22 gólů. Když potom běželi sami na brankáře, Koller nezištně nahrál Radzinskému, aby vytouženou korunu pro změnu získal zase on.

„Jeho výpověď patří k pasážím, které mě fakt dojaly. Nebo třeba vzpomínky kolegy z banky pana Tichého, jak mě navzdory nezájmu nabízel do Sparty," líčí nový filmový hrdina.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Fotbalista Jan Koller (vlevo) a režisér Petr Větrovský po novinářské projekci dokumentárního filmu s názvem Jan Koller s podtitulem Příběh obyčejného kluka.

„Přestože Honza odkrývá i své soukromí, neměl vůbec žádný požadavek, že bychom něco měli vyškrtnout. Pobrečel si a pochválil nás, že to je dobré," poukazuje Větrovský.

Koller se rozvedl. Zatímco dvě jeho dcery vyrůstají převážně v Monaku, táta s novou partnerkou staví dům doma ve Smetanově Lhotě. Tam kariéru začal, tam ji také ve vesnickém týmu zakončí.

„U fotbalu zůstanu pořád, ale nikam se netlačím. Nově jsem členem výkonného výboru okresního svazu v Písku, ale kandidovat jsem ani nechtěl," ujišťuje plachý hrdina.

„Je to příběh na film, na Hollywood. Honza si ho strašně zaslouží," zdůrazňuje jeden z jeho legendárních spoluhráčů Pavel Nedvěd.

Reklama

Související témata: