Hlavní obsah

Risk se Zeleným vyšel, důležitý člen sestavy pro derby bude. Karetní hrozbu ale v hlavě měl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nutnosti nahradit vykartovaného Lukáše Sadílka bylo jasno. Fotbalová Sparta však musela před duelem s Pardubicemi vyřešit, zda nenechá odpočívat Jaroslava Zeleného, který by v případě žluté karty přišel o nadcházející derby. „Člověk to v hlavě vždy má," přiznal zkušený krajní obránce po duelu, v němž nakonec odehrál 61 minut a na střet s největším rivalem se těšit může.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Trenér Sparty Praha Brian Priske a Jaroslav Zelený po derby s Bohemians 1905.

Článek

Pod hrozbou čtvrté žluté karty a tedy stopky na další ligový zápas hraje Zelený od 12. listopadu. V novém systému Sparty se, i s ohledem na zranění Caspera Højera, zabydlel u levé postranní čáry na pozici halvbeka. Højer se však pomalu vrací a pro nedělní duel v Pardubicích se jistě nabízela varianta, zda nenechat rozehrát dánského beka a Zeleného pošetřit na derby.

Už asistent trenéra Luboš Loučka před utkáním však pravil, že taková možnost nebyla ve hře. Rozhodnutí se nakonec vyplatilo. „Pomohlo mi ale, že se nám dařilo a utkání nebylo nijak vypjaté. Tohle mi vše usnadnilo," uznal 30letý odchovanec náchodského či hradeckého fotbalu.

Teď se může těšit na sobotní domácí klání se Slavií. Navíc za situace, kdy se Sparta poprvé v sezoně dostala do čela ligy. Ke dvoubodovému náskoku jí pomohla remíza sešívaných v Mladé Boleslavi.

„Ještě není konec, dva body jsou nic. Samozřejmě vedení pro nás může být impuls, ale nesmíme na to hledět. Takto začala sezona, že Slavia ztratila s Hradcem, ale my měli Liberec a prohráli taky. Těžkých zápasů nás čeká ještě několik, dva body se smažou raz dva," má jasno Zelený.

Sparta si může v případě triumfu vytvořit solidní pětibodový polštář, ale také remíza by byla důležitá. V případě, že by Letenští v závěrečných třech kolech nezaváhali, přivítali by v nadstavbě Slavii doma. „Teď je ještě důležitější derby zvládnout. Na začátku bylo místo na opravu, nyní není a musíme koukat na sebe," apeluje zkušený obránce.

Vzpruhou může být i solidní představení v Pardubicích, kde Sparta zvítězila 2:0. „Nevím, jestli nejlepší výkon jara, ale prvních 25 až 30 minut bylo z naší strany velmi dobrých a zaslouženě jsme dali góly. Pak přišel propad, ale pořád jsme měli zápas pod kontrolou. Zaslouženě jsme vyhráli," těší Zeleného.

Reklama