Hlavní obsah

Schick kraluje výdělkům českých sportovců. Kolik ho dělí od světových hvězd?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na hřišti to zrovna ideálně nešlape. Fotbalový útočník Patrik Schick stále laboruje s vleklým zraněním třísla a v minulé sezoně se tak na zeleném pažitu představil pouze patnáctkrát, přičemž čtyřikrát se radoval ze vstřelené branky. Povedený ročník 2021/2022 mu ale v Bayeru Leverkusen vynesl lukrativní kontrakt, který 35násobnému reprezentantovi zaručil první místo v žebříčku nejlépe vydělávajících tuzemských sportovců podle magazínu Forbes.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Patrik Schick penaltu proti Portugalsku neproměnil.

Článek

Sedmadvacetiletý forvard si i díky nové smlouvě za poslední rok přišel na více než příjemných 203 milionů korun, na dalších medailových pozicích se umístili hokejisté Tomáš Hertl a Ondřej Palát, oba působící v zámořské NHL. Z fotbalistů je na tom kromě Schicka nejlépe kapitán národního týmu Tomáš Souček. Gáže vytáhlého středopolaře za uplynulou sezonu v anglickém West Hamu činila 139 milionů korun ročně, což znamená pátou příčku.

Nejlépe vydělávající čeští sportovci za sezonu 2022/2023 (v Kč)

1.Patrik SchickBayer 04 (fotbal)203 mil.
2.Tomáš HertlSan Jose (hokej)181 mil.
3.Ondřej PalátNew Jersey (hokej)180,5 mil.
4.David PastrňákBoston (hokej)145 mil.
5.Tomáš SoučekWest Ham (fotbal)139 mil.

Jak jsou ale nejlépe placení tuzemští sportovci daleko od globálních fenoménů? I v celosvětovém měřítku může pomyslnou zlatou medaili slavit fotbalista, konkrétně slavný Cristiano Ronaldo. 38letý útočník se v zimě vydal na své zřejmě poslední angažmá do saúdskoarabského al-Nasru, díky čemuž jeho příjmy za uplynulou sezonu dosáhly těžko uvěřitelných 136 milionů dolarů (téměř 3 miliardy korun).

V přepočtu na výdělky krále tuzemských trávníků tak CR7 za sezonu vydělal přibližně 15 „Schicků", případně asi 21,5 „Součka“. Mimochodem, druhý Lionel Messi s 2,8 miliardami korun příliš daleko za svým věčným rivalem z Portugalska nezůstal. Třetí medailovou pozici pak obsadil další fotbalista, asi 2,6 miliardy korun v posledním roce přistálo na účtu francouzskému rychlíkovi Kylianu Mbappému.

Nejlépe vydělávající sportovci za sezonu 2022/2023 (v Kč)

1.Cristiano Ronaldoal-Nasr (fotbal)2,97 mld.
2.Lionel MessiMiami (fotbal)2,84 mld.
3.Kylian MbappéPSG (fotbal)2,62 mld.
4.LeBron JamesLos Angeles Lakers (basketbal)2,6 mld.
5.Canelo Álvarezbox2,4 mld

Na rozdíl od českého sportovního prostředí se ani do zbytku celosvětové top 10 nedostali žádní hokejisté, naopak zde nalezneme basketbalisty či golfisty. Překvapit by mohlo i jméno jednoho z nejúspěšnějších tenistů historie, Rogera Federera, na deváté pozici. 41letý Švýcar uzavřel svoji bohatou kariéru vloni v září, díky své oblíbenosti ale dosahuje takových příjmů z reklam a spoluprací, že se mezi desítkou nejvíce vydělávajících sportovců stejně udržel.

Reklama