Hlavní obsah

Mancini rezignoval na funkci trenéra italské fotbalové reprezentace

Aktualizováno

Italští fotbaloví mistři Evropy jsou bez trenéra. Roberto Mancini, který vedl tým od roku 2018 a předloni s ním vyhrál odložený kontinentální šampionát po finálovém vítězství nad Anglií ve Wembley, rezignoval. Na svém webu to dnes oznámila Italská fotbalová federace.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Roberto Mancini rezignoval na funkci trenéra italské fotbalové reprezentace.

Článek

"S ohledem na blížící se kvalifikační zápasy mistrovství Evropy federace zveřejní jméno nového trenéra národního týmu v příštích dnech," stojí v prohlášení. "Uzavřela se významná kapitola v historii Azzuri, která začala v květnu 2018 a skončila závěrečným turnajem Ligy národů," uvedla federace.

Mancini řekl, že odchod je jeho osobní rozhodnutí. Na instagramu také poděkoval hráčům, vedení federace i fanouškům, že byli po celou dobu s ním. "Navždy budu nosit ve svém srdci mimořádné vítězství na Euru 2020. Bylo mi ctí," napsal.

Podle agentury ANSA jsou hlavními kandidáty na uvolněný post bývalý trenér Neapole Luciano Spalletti, který po mistrovské sezoně odstoupil, aby si dopřál volno, a Antonio Conte, jenž už reprezentaci vedl v letech 2014–2016 a v březnu skončil v Tottenhamu. V úvahu podle médií připadají i mistr světa z roku 2006 Fabio Cannavaro či Manciniho asistent Daniele De Rossi.

Italy čeká za měsíc v kvalifikaci mistrovství Evropy 2024 zápas na hřišti Severní Makedonie a domácí utkání proti Ukrajině. Ve skupině C jsou zatím třetí poté, co prohráli 1:2 s Anglií a porazili Maltu 2:0.

Ostatní týmy včetně stoprocentní Anglie a druhé Ukrajiny však odehrály více zápasů. Italové mají díky třetímu místu z Ligy národů jisté minimálně play off o účast na šampionátu v Německu.

Osmapadesátiletý Mancini opustil reprezentaci s bilancí 39 vítězství, 13 remíz a devět porážek. V letech 2018 až 2021 s týmem neprohrál 37 utkání v řadě, čímž Italové vytvořili nový reprezentační rekord. Kritiku si však trenér vysloužil poté, co jeho svěřenci nepostoupili na světový šampionát v Kataru a chyběli mezi světovou elitou podruhé za sebou.

Před italskou reprezentací Mancini trénoval Fiorentinu, Lazio Řím, Inter Milán, Manchester City, Galatasaray Istanbul a Zenit Petrohrad. Jako hráč absolvoval někdejší útočník Sampdorie Janov či Lazia v národním týmu 36 utkání a dal čtyři góly.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články