Hlavní obsah

Střížkov logo, ani název Bohemians nepustí

PRAHA

Fotbalový klub ze Střížkova se drží ve sporu o název Bohemians původního záměru. Na čtvrteční tiskové konferenci oznámil, že se nehodlá vzdát jména a loga slavného klubu, které má pronajaté do června 2006. Dokonce ústy svého předsedy Karla Kapra hovoří o tom, že bude hrát v Dolíčku a představil nové dresy, na nichž se má objevit logo klokana.

Článek

Stadión má ovšem do srpna v pronájmu Družstvo fanoušků Bohemians (DFB), které rovněž od svazu získalo práva k soutěži. V konkurzu koupilo živnostenskou registraci, pod níž vystupoval zkrachovalý klub, registrace hráčů a také historii klubu; ve skutečnosti se tak stalo nástupníkem týmu slavného celku. Pod názvem AFK Vršovice, pod nímž se klub přesně před sto lety zaregistroval, se přihlásí do příští sezóny České fotbalové ligy (ČFL).

V ní by tak podle současného stavu mohly být dvě "Bohemky": jedna s historií klubu, druhá s jeho jménem. "Jako Bohemians jsme registrováni na ministerstvu vnitra," řekl Kapr, předseda občanského sdružení Bohemians. A vysvětlil, že právo užívat jméno a logo s tradičním klokanem získal už 22. února, tedy dřív, než vznikla iniciativa fanoušků.

Podpis smlouvy schválil v únoru čtrnáctičlenný výkonný výbor Tělovýchovné jednoty Bohemians, který vlastní logo, jméno a také vršovický stadión. "A toto rozhodnutí nehodláme nijak revokovat. A alespoň do té doby, než vydá fotbalový svaz písemné stanovisko, tahle smlouva platí," řekl generální sekretář TJ Richard Šach.

Svaz totiž minulý pátek s konečnou platností rozhodl, že nástupnická práva Bohemians připadnou DFB, které se spojilo s AFK Vršovice. Zatím to však tvrdí pouze zástupci AFK, fotbalový svaz nic takového nepotvrdil.

Šach ale v minulosti prohlásil, že Střížkovu jednota pronajala logo a název s podmínkou, že ČMFS na něj převede práva k soutěži (ČFL). "Pokud je získá AFK Vršovice, tak není problém Střížkovu vše odebrat," řekl zástupce tělovýchovné jednoty. Do dvou týdnů by se měl pak její výkonný výbor znovu sejít a znovu hlasovat. Kapr dnes řekl, že by bylo ideální obě iniciativy spojit. "Doufáme, že jsou fanoušci rozumní a pochopí to," uvedl.

Fanoušci se distancovali

O tom však nechtějí slyšet fanoušci, kteří klub, který fakticky zbankrotoval a zanikl, pomohli nejen svou sbírkou očistit od dluhů. "Družstvo fanoušků Bohemians se distancuje od aktivit společnosti Fotbalový klub Bohemians Praha, a.s. reprezentované panem Karlem Kaprem. Tato společnost nemá nic společného se slavným fotbalovým klubem Bohemians se stoletou tradicí, není právním nástupcem společnosti FC Bohemians Praha, a.s.," uvedlo DFB v prohlášení, které má ČTK k dispozici.

Fanoušci svého konkurenta varují. "Případnou snahu společnosti Fotbalový klub Bohemians Praha, a.s. vystupovat pod tímto názvem v soutěžích ČMFS považuje Družstvo fanoušků Bohemians za pokus o 'ukradení' názvu a o parazitování na slavné tradici fotbalového klubu Bohemians ve smyslu platných zákonů," píše se v prohlášení.

Kapr ale narčení o parazitování na slavném jménu odmítá. Na Střížkově prý totiž nechystají žádné přejmenování, ale přepuštění soutěže pro Bohemians.

Střížkovští myslí své ambice hrát v budoucnu pod hlavičkou klokana vážně. Na dnešní tiskové konferenci totiž už představili nového trenéra Vladimíra Hrušku, jenž byl posledním koučem vršovického klubu před jeho úpadkem. Ukázali také nové dresy, na nichž má být po vyřešení záležitosti klokan vyobrazen.

Reklama

Související témata: