Hlavní obsah

Tleskáme všemu, co dokázal. Dobrej chlap, vzpomínají na legendárního Cipra kluby i politici

Zpráva o smrti bývalého fotbalisty a trenéra Františka Cipra zasáhla celé Česko. A nejen to fotbalové. Upřímnou soustrast sdílí například také politici a fanoušci, zejména pražské Slavie, se kterou byl legendární kouč spjatý nejvíce. Vzpomíná hlavně na památný titul z ročníku 1995/1996.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

František Cipro na ploše v Edenu 2. dubna 2017.

Článek
Fotogalerie

„Chodil jsem jako patnáctiletý kluk do Edenu na jeho tým, který po 49 letech vybojoval pro Slavii titul a postoupil do semifinále poháru UEFA. Smutný den, ale tleskám všemu, co dokázal. Čest jeho památce," vzpomíná na zmíněnou sezonu příznivec Slavie a současný místopředseda Poslanecké Sněmovny Jan Skopeček (ODS).

Stejné období vyzdvihuje i starosta Řeporyjí Pavel Novotný (ODS). „Odešel Franta Cipro. Jsem tehdy brečel, když to dokázali. Půlstoletí čekání na titul. Byl to dobrej chlap, hodný člověk. Čest jeho památce," napsal jeden z nejznámějších fanoušků Slavie.

Slavii vedl Cipro během své trenérské kariéry celkem třikrát. V roce 1997 se stal vítězem domácí ankety Trenér roku. Jako hráč nastupoval v dresu sešívaných v obraně, záloze i útoku. Byl také kapitánem mužstva.

Vystudovaný právník zanechal velkou stopu také například ve Zbrojovce Brno. „Legendární trenér dovedl Zbrojovku k návratu do nejvyšší soutěže v roce 1989. Pane trenére, díky za vše a odpočívejte v pokoji. Nikdy nezapomeneme," napsal klub v oficiálním oznámení.

Cipro se narodil 13. dubna 1947 v Jihlavě, už jako malý ale s rodiči odešel do Českých Budějovic. „Tam začal s fotbalem, tam poznal lásku ke sportu, který ho provázel po zbytek jeho života. Za Dynamo hrál od deseti let a postupnými kroky se dostal až do A-týmu," vzpomínají Jihočeši.

Také do Budějovic se později vrátil jako kouč, konkrétně v roce 2005. „O rok později s týmem postoupil do ligy. Celkem jihočeský klub vedl v 87 zápasech první ligy a 39 zápasech ligy druhé nejvyšší. Díky za všechno, nikdy nezapomeneme. Čest vaší památce!" píše se v tiskové zprávě klubu, který Cipro vedl ještě dvakrát a v roce 2015 zde svou trenérskou kariéru ukončil.

V první fotbalové lize odkoučoval 254 zápasů s bilancí 111 výher, 47 remíz a 96 proher. Zemřel ve věku 75 let, od jara 2020 bojoval s rakovinou tlustého střeva. Od úterních 14:00 je u vstupu do Slavia Museum před pražským Edenem připravené pietní místo.

Reklama