Hlavní obsah

V Coufalově době v Liberci hrát neměl, přesto Mikula předehnal Nezmara. Ten zažehral na roli žolíka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Libercem sice nevyhrál žádnou trofej, i tak se Jan Mikula v jedné ze statistik prodral mezi klubové legendy. 31letý obránce v utkání s Českými Budějovicemi (1:0) odsunul v historickém žebříčku v počtu odehraných minut v lize v modrobílém dresu ze druhého místa jednu z ikon Slovanu Jana Nezmara.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Mikula z Liberce a Patrik Vydra ze Sparty.

Článek

Shodou okolností právě Nezmar jako sportovní ředitel Mikulu k Nise v lednu 2017 ze Slavie přivedl. Za téměř sedm let obránce odehrál ve Slovanu v nejvyšší soutěži 15979 minut, aktuálně o 52 více než Nezmar.

„A to jsem do Liberce přišel v době Coufala na jeho pozici a Honza Nezmar mi tehdy říkal, ať počítám s tím, že příliš hrát nebudu,“ culí se Mikula, jemuž pak do základní sestavy pomohlo Coufalovo zranění, univerzalita a pozdější přestup jeho konkurenta do Slavie. A teď už je v minutáži druhý. Pořadí suverénně vévodí Tomáš Janů (26244 minut). Jen pro srovnání, nejvíce minut bez ohledu na tým odehrál v české samostatné lize Václav Procházka (35975).

„Je to pro mě čest, obzvlášť v Liberci, který se většinou pohybuje nahoře a není lehké za něj hrát. Jsem určitě rád,“ usmívá se Mikula, který na stříbrnou příčku v počtu minut potřeboval 187 zápasů.

„Jsem rád, že Miky ve Slovanu je, protože je typem poctivého a hodného kluka a pracanta, který udělá všechno pro úspěch týmu a je na něj spoleh. Je pěkné, že i v dnešní době někdo vydrží v klubu takhle dlouho, i když Slovan vždy byl, a vždy bude přestupní stanicí a spíš bude hledat hráče, kteří do něj přijdou, zvýší svoji hodnotu a zase odejdou. Je fajn, že takový prvek stability ve Slovanu je,“ okomentoval Mikulovu minutáž bývalý sportovní ředitel Slovanu Nezmar. Svých 15927 minut rozložil do 241 prvoligových duelů, častěji totiž střídal.

„A to mi vždycky trenér Škorpil říkal, že bych si zasloužil hrát od začátku, ale když posadí někoho jiného, že ten se na to vykašle a už nám nepomůže. Já tam prý vždy vletím naplno. Takže kdybych nebyl hloupý a jako střídající na to taky kašlal, neměl mě Škorpil za dobrého žolíka a měl jsem o 5000 minut více,“ uzavřel s úsměvem Nezmar.

Reklama

Související témata:
Jan Mikula