Hlavní obsah

V Ďolíčku si zvykají na éru bez Květa s Hronkem, díru po oporách Bohemians můžou zaplnit zimní posily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedenáct. Tolik podzimních ligových gólů odešlo z Bohemians s Romanem Květem a Petrem Hronkem. „Klokani“ přišli o dvě třetiny ofenzivního trojzubce, který jim v první části sezony pomohl k nečekanému sedmému místu. Rychle ale začali pracovat na náhradách a zdá se, že trenér Jaroslav Veselý během přípravy už našel nové varianty.

Foto: www.bohemians.cz/PJml

Zimní posila Jan Matoušek může v Bohemians pomýšlet na základní sestavu.

Článek

Nový týmový pokladník Martin Dostál jako obvykle rozdává úsměvy od rána do večera, kondiční trenér Rudolf Rondzik moří hráče obligátním drilem v posilovně a obránce Jan Vondra parťákům vykládá historky z půlročního dobrodružství v Makedonii.

Něco je ale ve výpravě Bohemians na soustředění v Turecku přece jen jinak: chybí tandem Roman Květ & Petr Hronek. První se do zelenobílého dresu soukal dva a půl roku, druhý ještě o rok déle. Po povedeném podzimu si je rozebrala Plzeň (Květ) se Slavií (Hronek). „Sám jsem zvědavý, co to s námi udělá. Byli to klíčoví hráči z hlediska týmové hierarchie i produktivity," říkal na začátku přípravy trenér Jaroslav Veselý.

Jeho chlapci bez Květa s Hronkem zatím neprohráli ani jeden testovací zápas. Po povinném domácím vítězství nad třetiligovým béčkem Dukly 5:0 následovaly tři remízy v Turecku: s ázerbájdžánským Sabailem (0:0), rumunským Sepsi (2:2) a polským Lubinem (1:1). O osm gólů se podělilo sedm různých střelců, jen útočník Erik Prekop se trefil dvakrát.

Zatím to vypadá, že místo Květa s Hronkem budou pod hrotem hrát dva nováčci: stále ještě slávista Jan Matoušek, jehož hostování se po sezoně změní v přestup, a host z Plzně Aleš Čermák. Nebyli by první, pro koho štace v Bohemians znamenala kariérní restart.

Matoušek začal netypicky jako halvbek, ovšem v Turecku se vrátil na podhrot. A Čermák? „Už v prvním zápase začal dvěma asistencemi, operoval na velkém prostoru a byl správně hladový," poznamenal kouč Veselý. Během soustředění pod hrot poslal i 20letého Vojtěcha Nováka či o čtyři roky staršího Ladislava Mužíka, což byli většinu podzimu žolíci.

Počítat se dá též s útočníkem Václavem Drchalem – především pro variantu s dvěma hroťáky. V takovém případě by Drchal mohl doplňovat útočníka číslo jedna Davida Puškáče a pod nimi by kmital Čermák. S pozicí na hrotu nemá problém ani Matoušek, což trenérovi Veselému rozšiřuje možnosti výběru.

Změn pro ligové jaro se rýsuje víc. Nepřekvapilo by, kdyby z dalšího plzeňského hosta Martina Jedličky byla brankářská jednička, a obvyklý defenzivní záložník Ondřej Petrák to zkouší jako stoper. Svěžími výkony si o trvalé povýšení do áčka říká 19letý obránce Adam Kadlec, jenž se proti Lubinu blýskl krásnou trefou zdálky. „Plácnul jsem do toho a skončilo to v bráně," s úsměvem popsal pro klubovou televizi.

A co populární kapitán Josef Jindřišek? Na Valentýna mu bude dvaačtyřicet a po sezoně mu jako obvykle končí roční smlouva. Nejstarší hráč Fortuna ligy šel do přípravy kvůli zánětu středního ucha později a v Turecku dostal uprostřed zálohy v konkurenci Adama Jánoše a Jana Morávka zatím pokaždé jeden celý poločas. Bohemians zbývá už jen páteční generálka se srbským týmem Radnički Niš, jarní ligu načnou osm dnů nato proti Teplicím.

Reklama