Hlavní obsah

Už žádné hostování. Matoušek vyměnil Slavii za Bohemians a těší se: Konečně budu někam patřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bylo mu dvacet, když rodné Příbrami vystřílel návrat do ligy a slavně podepsal smlouvu se Slavií. Jenže v Edenu se rychlý ofenzivní univerzál Jan Matoušek (24) neprosadil a vláčel se po hostováních: Příbram, Jablonec, Liberec. V prosinci kývl na nabídku Bohemians, kteří do Slavie pustili Petra Hronka. Matoušek i u „klokanů“ začal jako host, ovšem od léta jim bude patřit natrvalo.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Matoušek naposledy působil v Liberci. Prošel ještě Příbramí, Jabloncem a Slavií, odkud se v prosinci přesunul do Bohemians.

Článek

Jak se to seběhlo, že je s vaším kočováním konec?

Ve Slavii mi v létě končí smlouva a Bohemka se nabídla, že by mě chtěla právě od léta podepsat. Půlroční hostování mi před přestupem dávalo smysl v tom, že tady stejně budu od nové sezony pokračovat. Bylo to dost rychlé a jsem za to rád.

Ulevilo se vám, že se už nebudete muset trmácet po hostováních?

Dost. Fungoval jsem takhle čtyři roky. Naposledy v Liberci, kde jsem byl od léta 2020, jsem to měl rád, ale pořád jsem tam nebyl napevno. Bylo to pro mě těžké. Teď jsem šťastný, že konečně budu někam patřit.

O Jaroslavu Veselém, trenérovi Bohemians, se říká, že umí potenciální posily dobře přesvědčovat. Byl to i váš případ?

Jednou jsme si volali a pak jsme si byli sednout, seběhlo se to během jediného týdne. Vysvětlil mi, jak to v Bohemce chodí a jaké má se mnou záměry. Pak už jsem nic jiného neřešil.

Na Tři krále jste měl premiéru v zelenobílém dresu, byl jste u snadné výhry 5:0 nad třetiligovým béčkem Dukly.

Klasika zkraje zimní přípravy, navíc na umělce. Všichni taháme nohy a výkony ještě nejsou úplně optimální.

Jak se vám hrálo netypicky na halvbeku?

Nebyl jsem tam poprvé, na téhle pozici jsem odehrál zhruba tři ligové zápasy za Liberec. Není to úplně můj optimální post, musel bych si na něj zvyknout, ovšem v přípravě to takhle chodí. Navíc se může stát, že se někdo zraní, a budu tam hrát častěji. Pořád ale platí, že se nejlíp cítím na podhrotu nebo na hrotu.

Kromě Slavie jste prošel další tři ligové štace. Bylo složité si zvykat na časté změny?

Většina kluků se dobře zná z ligy, takže seznamování není komplikované. Nejhůř se zvyká na nový styl hry a taky musíte ustát přesuny v hlavě. Měníte místa, stěhujete se, zařizujete...

Dařilo se vám to ustát?

Celkem jo. V Jablonci se mi vedlo o něco líp, v lize jsem k šesti gólům přidal tři asistence, jenže přišla zranění. Pak jsem se z toho v Liberci pomalu dostával a lidem ve Slovanu dlužím za to, že mi pomohli vyvarovat se svalovým trablům, kterým se už rok a půl vyhýbám. Škoda výronu na konci loňského podzimu, jinak bych ho odehrál celý.

V létě 2018 jste za 40 milionů korun přišel z Příbrami do Slavie, kde jste ale stihl jen sedm ligových zápasů. Mrzí vás, že vás minuly dva tituly a tři pohárová čtvrtfinále?

Chtěl jsem se do Slavie z hostování vrátit, ale nepovedlo se to. Nesmím ztratit dvě věci.

Které?

Víru a motivaci se někam dostat. Musím makat v Bohemce a doufat, že si pomůžeme navzájem. Já jí a ona mně.

Pikantní je, že Bohemians byli vaším nejoblíbenějším soupeřem, v lize jste jim nastřílel pět gólů. Už vám to někdo v Ďolíčku připomněl?

To víte, tyhle fórky jsou vděčné. Už když jsem jednou proti Bohemce kvůli zranění nehrál, kluci se mi smáli, že jim aspoň nedám gól. Teď jsem na druhé straně a doufám, že si to u fanoušků vyžehlím. Jak jinak než góly.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Matoušek (vpravo) coby soupeř nastřílel Bohemians pět gólů. Proti „klokanům" skóroval i v dresu Příbrami na jaře 2019 v ligové skupině o záchranu.

Kývl jste Bohemians i proto, že se na rozdíl od minulé sezony neklepou o záchranu a po povedeném podzimu jsou sedmí?

Tabulku jsem neřešil. Nejvíc mě zajímá, že jsem přišel do tradičního klubu se skvělými fanoušky. Bohemka v minulé sezoně hrála baráž, zato podzim měla výborný. Každý soupeř to má proti tomuhle týmu těžké, jeden bojuje za všechny a všichni za jednoho.

Takže zajímavá adresa?

Bohemka má velkou historii a díky postupnému zlepšování sem můžou chodit ještě zajímavější hráči. Když to bude klapat jako na podzim, proč by se v Ďolíčku za pár let nemohly hrát třeba i poháry?

Reklama