Hlavní obsah

V Dynamu hrál, teď ho pomohl porazit. Soustředil jsem se, abych netrefil náměstí, usmál se slávista Provod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Remíza, porážka –⁠ a konečně výhra! Slávisté v Českých Budějovicích utnuli černou šňůru, kterou na jihu měli, a i díky tomu jsou po prvních dvou ligových kolech na šesti bodech. Napínavou partii ironií osudu pomohl rozseknout záložník Lukáš Provod, jenž si v Dynamu před lety poprvé zahrál ligu. Jeho nedělní bilance? Gól a asistence, stejně na tom byl útočník Mojmír Chytil. „Hodně důležitý výsledek pro sebevědomí,“ řekl Provod po vítězství 3:1.

Foto: Pancer Václav, ČTK

Lukáš Provod (vlevo) se postaral o druhý gól Slavie v Českých Budějovicích a pomohl k výhře 3:1.

Článek

Pět gólů, čtyři různí střelci. Ligový prolog s Hradcem Králové (2:0) rozhodli útočníci Mick van Buren s Mojmírem Chytilem a v Budějovicích červenobílá parta našla další dva hrdiny.

Dynamo načal Christos Zafeiris zásahem zpoza šestnáctky, gól padl i díky teči protihráčů. Norský záložník s řeckými kořeny nemusel zůstat jen u jedné branky: za chvilku trefil z přímáku boční síť a povedenou pětiminutovku zakončil další jedovatou střelou, kterou s námahou lapil budějovický brankář Dávid Šípoš. „Celkově jsme ve finální fázi měli několik situací, které jsme měli lépe dořešit," uznal Provod.

Po pohodové první půli se zdálo, že si jeho tým půjde pro snadné vítězství, jenže brzy po pauze vyrovnal budějovický útočník Zdeněk Ondrášek a slávistům se cesta za povinnými třemi body výrazně zkomplikovala. Z nejistoty je vysvobodil až Provod. „Soustředil jsem se, abych to nekopl někam na náměstí," usmál se.

Z úcty k bývalému klubu vynechal divokou gólovou oslavu. Jen zvedl pravou ruku a plácl si s kumpány. „Gól by se měl vždycky oslavit, ale všichni ví, že mám k Dynamu obrovský respekt. I díky němu jsem se dostal tam, kde teď jsem," vykládal Provod.

Slávisté dál plují na nadějné vlně z přípravy, v které vyhráli čtyři z pěti zápasů. O úspěšné ligové premiéře s Hradcem už byla řeč a v neděli zvládli nervák ve vyprodané aréně v Budějovicích. „Pomohli nám změny v rozestavení i kluci z lavičky. Je dobře, že jsme se nenechali zlomit vyrovnávacím gólem, ukázali jsme charakter," poznamenal Provod.

Vicemistra definitivně uklidnil gól rozjetého žolíka Chytila, pro něhož v nové sezoně platí: dva zápasy, dvě branky. Letní posila z Olomouce mohla kromě nahrávky na Provodův gól přidat ještě jeden úder z penalty, kterou vyrazil skvělý brankář Šípoš.

„Upřímně, Mojmír možná zlomil zápas na naši stranu. Má vynikající krytí míče, udržel jich třeba 95 procent. Odehrál půlhodinu a stihl gól plus asistenci, což je super. I když nenastupuje od začátku, nese to dobře. Skromný a hodný kluk," chválil Provod.

Jedna kaňka pro Slavii: už v první půli musel z placu odejít zraněný David Douděra. „Zadní stehenní sval. Bolest se mu ozvala, když dával dlouhý balon za obranu. David trpí na křeče, ovšem v tomhle případě půjde spíš o svalové zranění," pravil trenér Jindřich Trpišovský. „Chytřejší budeme po vyšetření."

  1 : 2 Zlín - Bohemians 1 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Zlín vs. Bohemians
Zlín vs. Bohemians
Zlín
Bohemians
  4 : 0 Pardubice - Karviná 4 : 0 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Pardubice vs. Karviná
Pardubice vs. Karviná
Pardubice
Karviná
  2 : 2 Č. Budějovice - Jablonec 2 : 2 dohráno
20240519T17 : 00:00+0200
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice vs. Jablonec
Č. Budějovice
Jablonec
  0 : 1 Teplice - Hradec Králové 0 : 1 dohráno
20240519T15 : 00:00+0200
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice vs. Hradec Králové
Teplice
Hradec Králové
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.