Hlavní obsah

Viceprezident UEFA Nilsson kvůli Rusku skončil v čele Švédské sportovní federace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí o návratu ruských mládežnických fotbalových týmů do soutěží stálo viceprezidenta UEFA Karla-Erika Nilssona místo předsedy Švédské sportovní konfederace (RF). Nilsson z čela národní zastřešující sportovní organizace odstoupil deset dnů poté, co UEFA překvapivě rozhodla o zrušení suspendace ruských mládežnických reprezentačních týmů, jež byla vyhlášena před 19 měsíci kvůli invazi na Ukrajinu.

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Odstoupit bylo těžké rozhodnutí, protože jsem v té roli cítil hodně odhodlání a radosti,“ uvedl šestašedesátiletý Nilsson v prohlášení po rezignaci na funkci, kterou zastával od letošního března. „Ale protože se ukázalo, že bylo náročné kombinovat mé dvě role a také to, že by to mohlo ovlivnit důvěru ve mě a švédský sport, tak jsem se pro to rozhodl,“ dodal bývalý rozhodčí, jenž byl do svého přesunu do čela RF prezidentem Švédského fotbalového svazu.

Nilsson, jenž je seniorním viceprezidentem UEFA a tedy fakticky druhým mužem unie po prezidentovi Aleksanderu Čeferinovi, podpořil návrat Rusů do soutěží a 26. září na zasedání na Kypru pro něj hlasoval. Švédské sportovní asociace včetně té fotbalové ale loni rozhodly o tom, že nebudou hrát proti ruským týmům a nedovolí svým sportovcům jezdit do Ruska na závody. Nilssonovi také uškodilo, že ze začátku bagatelizoval informace britských médií, že hlasoval ve prospěch Ruska.

Minimálně 12 z 55 členských federací UEFA včetně Anglie, Ukrajiny a Švédska uvedlo, že proti Rusům jejich týmy hrát nebudou.

UEFA rozhodla o návratu ruských výběrů do 17 let za podmínek neutrality bez vlajky, hymny a reprezentačního dresu se státními symboly. Uvedla, že je diskriminační trestat děti za činy jejich vlád. Tento týden evropskou unii schválením návratu následovala světová federace FIFA. Seniorské ruské kluby a národní týmy zůstávají po dobu invaze na Ukrajinu ze soutěží FIFA a UEFA vyřazeny.

Reklama

Související témata: