Hlavní obsah

Vyřazení Dánové se vztekali sami na sebe. Australský trenér po postupu krotil euforii: Jdeme spát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni slavně dokráčelo do semifinále EURO a rok půl nato na mistrovství světa skončilo už ve skupině. Vážně se to stalo? Fotbalové Dánsko téhle proměně nevěří. Tým trenéra Kaspera Hjulmanda v Kataru překvapivě uhrál jen bod a nezvládl ani rozhodující duel s Austrálií, která po šestnácti letech vyhlíží osmifinále. „Jsme frustrovaní, naše plány se zhroutily,“ hlesl po porážce 0:1 dánský trenér Kasper Hjulmand. Zato Austrálie je v euforii, do play off se dostala poprvé od roku 2006. V bitvě o čtvrtfinále si to rozdá s nejlepším týmem skupiny C.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání MS Austrálie - DánskoVideo: Česká televize

 
Článek

Vítězové křepčili v rozjásaném kolečku uprostřed arény ve Vakře, poražení smutně klopili oči k zemi. „Ani se to nedá popsat. Je to mix štěstí, úlevy i vyčerpání," líčil australský hrdina dne, křídelník Mathew Leckie.

„Takhle jsme to nechtěli. Teď jsme zklamaní a plní emocí, důkladná analýza přijde později," pravil dánský kouč Hjulmand. Loni byl doma hrdinou, teď ho fanoušci tlačí k demisi.

V Austrálii je mnohem příjemnější nálada. Z trenéra Grahama Arnolda čišela spokojenost: „Úsilí mého týmu bylo neuvěřitelné. K tomu si přidejte správné nastavení hlavy a víru. Poslední čtyři roky jsme intenzivně pracovali a teď jsme v osmifinále."

Stateční Australané se mezi nejlepších šestnáct dostali teprve podruhé v historii. Mundial načali zpackanou premiérou s Francií (1:4), ale pak porazili Tunisko s Dánskem. Dvakrát jim stačila jediná trefa a sebevědomí před osmifinále můžou posílit i dvě čistá konta.

Zato Dánsko truchlí. Před šampionátem zaujalo povedeným nominačním videem s krásami země, jenže v Kataru se protrápilo hned vstupní partií s Tuniskem (0:0) a za 270 minut stihlo jediný gól.

„Máme dobrý tým, takže to, že jsme neprošli ze skupiny, je obrovský neúspěch. Nezahráli jsme to, čeho jsme schopní. Fiasko," láteřil obránce Joachim Andersen.

Dánům scházel drajv z EURO, rychlost i nápady. V derniéře s Austrálií pro ně byla nešťastná 60. minuta a rozhodující gól Leckieho, který kromě Dánska odřízl i Tunisko. Tomu k postupu nestačila ani nečekaná výhra 1:0 nad Francií.

„Seběhlo se to raz dva, v takových chvílích ani nemáte moc času přemýšlet. Dostal jsem skvělou přihrávku za obranu a chtěl jsem jít do středu, ale obránce si toho všiml, tak jsem šel na druhou stranu. Vystřelil jsem k tyči, a když míč letěl do sítě, cítil jsem obrovskou radost. Měli jsme kolem sebe spoustu pochybovačů, ale zvládli jsme to," vyprávěl Leckie do televizní kamery.

„Jsem na svoje kluky pyšný, ale teď už žádné emoce. Žádné oslavy ani sociální sítě. Naše mise ještě nekončí," zdůraznil kouč Arnold. A nakonec napůl v žertu dodal: „Jdeme spát."

Reklama