Hlavní obsah

Vyšachovaný podnikatel vrací úder: Švancara na Zbrojovce parazituje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dneškem se měl stát oficiálně vládcem fotbalové Zbrojovky. Nestalo se. Zůstalo v něm jen prázdno, které vstřebává. Dosavadní majitel Václav Bartoněk po vleklém vyjednávání vyšachoval podnikatele Pavla Svoreně. Fanoušci se zlobí, že brněnský klub převzal šéf hokejové Komety Libor Zábranský. Nečekanou změnu veřejně na Sport.cz obhájila ikona brněnského fotbalu Petr Švancara, do kterého si Svoreň rýpl: „Je jistě rád, že transakce nedopadla, protože by byl z klubu odejit jako jeden z prvních.“

Foto: FC Zbrojovka Brno

Fotbalisté Zbrojovky se radují v druholigovém zápase s Jihlavou z vítězného gólu.

Článek

Bývalý prvoligový útočník Švancara ve čtvrtek prohlásil, že Svoreň způsoboval dost negativní atmosféry. „Mrzí mě zvláštní jednání, která vedl. Zbrojovce jeho veřejné vyjádření uškodilo,“ uvedl Švancara v rozhovoru pro Sport.cz, v němž také připomněl, že spolupracuje s marketingovým úsekem klubu.

„Zbrojovce sice nic nepřináší, ale dlouhodobě na ní parazituje, a takových lidí je nezbytné se pro její dobro zbavit,“ zareagoval Svoreň zase v rozhovoru pro CzechCrunch.cz.

Na sociální síti X poděkoval za podporu a upřesnil, že na zmíněném webu zveřejňuje svůj obsáhlý pohled na mnohaměsíční peripetii, po níž se měl stát majitel známé fotbalové značky.

O převodu akcií podnikatel ze společnosti Portiva totiž jednal od loňského léta. Po průtazích a těsně před dokončením celé transakce ale dosavadní majitel Bartoněk úplně obrátil.

„První informaci o novém kurzu jsem dostal v neděli večer, kdy ke mně doputovala zpráva, že se poněkolikáté sešli pan Bartoněk s panem Zábranským. Tentokrát to bylo relativně veřejně při zápase Vsetína s Kladnem, který se hrál v brněnské hale Rondo. Zároveň vím, že se sešli i v průběhu týdne. A jelikož se ke mně začaly dostávat také náznaky, že pan Bartoněk preferuje jinou variantu, než je dokončení transakce se skupinou kolem mě a Regionální hospodářské komory (RHK) Brno, pochopil jsem, odkud vítr vane,“ popsal Svoreň.

Vyšachovaný byznysmen ujistil, že nečekané vyústění nebere osobně. Tvrdí, že podobné situace obchod přináší a už je zažil. „Začalo se to komplikovat někdy v průběhu podzimu, kdy se ukázalo, že od transakce a fungování klubu máme odlišná očekávání,“ přiblížil Svoreň. „Současně se ukázaly osobnostní rozdíly mezi mnou a stávajícím vlastníkem v tom, jakým způsobem chceme komunikovat a jak strategicky směrovat klub, a bohužel jsme na sebe v tomto ohledu začali narážet.“

Všímal si také, že se v předchozích měsících vyskytovaly zvěsti, zda profiklub vůbec zvládne uřídit. „Začaly se objevovat pochybnosti ohledně mé ekonomické připravenosti a začalo být zpochybňováno, zda jsem klub schopen financovat a řídit,“ odhalil Svoreň.

„Jednalo se o uměle vyfabulované téma. Přiznám se, že mě argumentace místy až urážela, protože svým partnerům v transakci, obchodním partnerům i nejbližšímu okolí jsem opakovaně a jasně představil udržitelný plán a společnosti, které by do klubu přinášely kapitál.“

Jako budoucí majitel nahlédl do fungování klubu, který se roky potácí na rozhraní první a druhé ligy. Aktuálně i v ní patří Zbrojovka do horší poloviny.

„Myslím si, že ve Zbrojovce je celá řada problémů pramenících z faktu, že klub prakticky na žádné úrovni neusiluje o excelenci a kvalitu a nepracují v něm profesionálové. Mimo sportovní oblast, pokud vezmeme provozní, ekonomický, obchodní a marketingový úsek klubu, chybí znalost, strategie a snaha se učit a věci posouvat. A to se projevuje na výkonnosti klubu,“ vykreslil Svoreň. „Problémů je významně více. Ukazovat na osobu majitele, to by bylo zjednodušené a neférové vyjádření.“

Právě na letitého brněnského majitele Bartoňka míří největší zloba. Nelze mu upřít, že má fotbal upřímně rád. Už ale nedokázal rozlišit, zda jeho rozhodnutí jsou pro brněnský klub prospěšná.

„Z byznysového pohledu je svaté právo prodávajícího neprodat. Ideálně by to ale mělo být řečeno dříve než v situaci, ve které se nacházíme,“ poznamenal Svoreň. A připomněl, že budoucí majitel Zábranský se aktuálně ocitá v podobné situaci, v jaké byl před nedávnem on.

„Samozřejmě nevím, v jaké přesně fázi je transakce a jak zní dohoda s Liborem Zábranským, ale pokud bych měl vycházet pouze z oficiálního oznámení, tak de facto jsou v tuto chvíli ve stejné fázi, v jaké jsme byli my v létě. Je nějaká dohoda, která je možná podepsaná v rámci term sheetu, a teď se vyjednává zbytek,“ dodal Svoreň.

Foto: FC Zbrojovka Brno

Dosavadní majitel Zbrojovky Václav Bartoněk.

Bartoněk se Zábranským žádnou oficiální tiskovou konferenci už tento týden neplánují. Na oficiálních stránkách hokejové Komety se zveřejnil rozhovor se Zábranským, na webu Zbrojovky je jediná Bartoňkova citace k překvapivé transakci.

Až další dny bude jasněji, zda a jak je možné vést zároveň špičkový hokejový a velký fotbalový klub. V Brně se ale dějí věci, které jinde v Česku nejspíš nezažijete.

Reklama