Hlavní obsah

Švancara o Brnu: Předchozí zájemce dělal negace. Liborovi přeju, měl by změnit smlouvy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco na sociálních sítích čtvrteční zpráva vyvolala rozpaky, Petr Švancara je plný naděje. „Pod Liborem Zábranským získala Kometa Brno velké úspěchy. Věřím, že podobná budoucnost třeba jednou čeká i Zbrojovku,“ oznamuje ikona brněnského fotbalu a dnes populární šoumen. I Švancara vyhlíží, co přinese nevšední spojení. Nejslavnější hokejový i fotbalový klub v druhém největším městě republiky bude mít stejného majitele.

Foto: Sport.cz

Nový biatlonový fanoušek fotbalista Petr Švancara

Článek

Je to dobrý krok?

Majitel pan Bartoněk prodává Zbrojovku člověku, který je úspěšný na pozici majitele a manažera hokejové Komety. Libor Zábranský je tvrdý a pracovitý manažer, klub je v dobrých rukou. Navíc je znalý regionu, partnerů nebo politické situace. To vše mu nahrává do karet. Vím, že se jako první nabízí otázka, zda to všechno bude stíhat.

A bude?

Bude pro něj důležité, aby se obklopil schopnýma a pracovitýma lidma, kteří na to budou mít čas a kteří nebudou volat kvůli každé banalitě, jako že v tiskárně dojde papír. Řízení hokejového klubu vedlo k obrovským úspěchům. Vždycky tím žilo celé město i já jako dlouhodobý fanda Komety.

Druholigovou Zbrojovkou město nežije.

Je to ale pozitivní posun a těším se na změnu. Panu Bartoňkovi přeju, ať už má klidné spaní. Vím, že ho hodně trápilo, jak se po sportovní stránce nedařilo. Mrzí mě jen, že předchozí zájemce (podnikatel Pavel Svoreň) způsobil hodně negativna směrem k fanouškům i celé sezoně. Mrzí mě zvláštní jednání, která vedl. Zbrojovce jeho veřejné vyjádření uškodilo.

Nečekané jméno nového majitele dle reakcí na sítích ale jen prohlubuje nedůvěru fandů ke Zbrojovce. Co vy na to?

V tom je dnešní svět krásný i ošklivý. Když se budete řídit jen názory na sociálních sítích, bude vám úzko a nevolno. Lidi mají potřebu se vyjadřovat z domova nebo práce bez jakýchkoli informací nebo osobní zkušenosti. Já si na to zvykl, nevadí mi to a myslím, že tyhle věci ani Libor nečte. Lidi, kteří chtějí věci posouvat, se tím netrápí. Navíc je důležité si říct důležitou věc.

Jakou?

Je potřeba vědět, že o Zbrojovku zase tolik vážných zájemců nebylo. Za vratama na Srbské nestojí dav lidí, kteří by zvonili na zvonek a chtěli klub koupit. Vážím si každého, kdo chce dát peníze do sportu. Není sranda, nakoupit za x let desítky hráčů, kterým se ale nedaří. Na hráčích to vždy stojí v první řadě. Když nebudou odvádět výkony, nedělají špatnou reklamu jen sobě, ale i klubu a městu. Proto Liborovi držím palce. Je z regionu, chce něco s klubem dělat. Když je řeč o negativnu, nepříjemné tohle může jen pro některé lidi.

Pro koho?

Jsou to zaměstnanci Zbrojovky Brno, což se může týkat i mě. Taky jsem součástí marketingového oddělení, i když jsem se považoval vždycky spíš za kamaráda klubu. Sebe ale neřeším. Chtěl bych fanoušky poprosit, aby byli trpěliví a Liborovi dali čas na to, aby to dal do kupy.

A co byste novému vlastníkovi jako kamarád klubu poradil?

Když do toho jde, věřím, že má nějaké finanční zázemí. Ve Zbrojovce mám syna, takže vím, že mládež funguje dobře. Libor umí jednat politicky, mohl by pomoct leccos vyjednat. Zbrojovka třeba nutně potřebuje tréninkové plochy. Já bych se ale teď totálně zaměřil na sportovní úsek.

Rozvedete to?

První krok by měl začít v šatně áčka, aby se všichni snažili zamakat, ať se aspoň přiblížíme baráži. A když ne letos, tak ať je příští sezona postupová, nebo se o postup hrálo. Vím, že klub na tom není katastrofálně finančně. Pan Bartoněk ho nevedl tak, že by se extrémně dlužilo zaměstnancům nebo hráčům. V tom je výhoda, Libor to nepřebírá v bankrotu. Věřím, že chce, aby se zlepšila prezentace klubu i celé značky. Prezentace na hřišti je velmi špatná. Vykládá se, že se do druholigového Brna nikomu moc jít nechce, ale teď věřím, že se s Liborem malinko pootevřou dveře.

Může se ze Zbrojovky za dvě sezony stát stabilní ligový klub?

Přál bych si to, ale nechme ho pracovat. Když jsem odešel ze hřiště, mapuju fotbalový rybníček i jinde. Je obrovská úmrtnost posil u menších klubů, které na ně nemají stamiliony korun a kde nemají zdvojené až ztrojené posty. V takové fázi Zbrojovka není. Přál bych si, aby se nejen ve Zbrojovce předělaly smlouvy. Kluci mají vysoké základní platy, ale nedá se jim na ně moc sahat, když neodvádějí práci, jakou mají. Začíná to od manažerů, celorepublikově by se s tím mělo něco dělat.

Proč je to širší problém?

Hráči by měli mít pořád motivaci, aby si vydělali peníze. Takhle jsme to mívali my. Měl jsem základní plat 40 nebo 50 tisíc, ale za zápas se dalo vydělat třeba dalších 20 tisíc, když jsem přidal gól, nahrávku a hlavně se vyhrálo. Bohužel dnes i v menších klubech jako Zbrojovka jsou vysoké základy, což vede ke spokojenému fotbalistovi. Tomu nevadí, že nehraje. Tohle byl i můj případ ve Slavii.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.