Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: V Brně se stal hokejovým bohem. S fotbalem se Zábranský vydává na tenký led

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jedna ze vzpomínek Libora Zábranského. V roce 2005 nakráčel jako nový majitel do kanceláří Komety, kde našel jen smlouvy se šesti hráči a štos nezaplacených faktur. Hokejový klub zachránil před pádem z druhé nejvyšší soutěže i úplným zánikem. Zrezivělou značku opucoval a po půlstoletí znovu pozlatil. Teď v Brně kupuje i fotbalový klub. Kdysi uznávaná Zbrojovka se taky potácí ve druhé lize. Jen na stadion nechodí exekutoři, ale dost nabroušení fanoušci. A vstup hokejového bosse je rozhodně neuklidňuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Libor Zábranský se s nákupem fotbalové Zbrojovky pustil na tenký led.

Článek

Je to trochu paradox, ale o něm až za chviličku.

Kariéru kvůli problémům se srdcem ukončil Zábranský hned po třicítce, ale rychle se z něj stal schopný funkcionář. Ze zadluženého klubu udělal hokejovou chloubu.

Sehnal silné sponzory, politickou přízeň, slušný hráčský materiál i extraligovou licenci. Co si zamane, to dokáže. „Když si Libor vezme něco do hlavy, je to takový buldok, že toho docílí,“ docela přesně ho vystihl Alois Hadamczik - jeden z trenérů v Zábranského éře a dnes šéf celého českého hokeje. „On a lidi kolem něj vybudovali z Komety velmi hodnotný tým.“

Zábranský si vysnil titul. A získal rovnou dva po sobě (2017 a 2018). Z jižní Moravy vybudoval modrobílé království, do chrámu Komety se mnohdy smrtelník stěží dostal. Zábranského slovo bylo svaté, fandové ho považovali za božstvo. I za hranicemi města se stal vlivnou postavou domácího hokeje. Prosadil stavbu nového zimáku, který se staví. Cena se vyšponovala k šesti miliardám korun z veřejných zdrojů.

U Zábranského v mnoha důležitých okamžicích platilo, že když potřeboval, dokázal si sám poradit.

Byl špičkový hokejista, takže se dovedl vžít do pocitů hráčů, když je koučoval. Jako manažer zase věděl, na co posily uslyší. Oba extraligové tituly slavil jako koučující šéf přímo na střídačce. Měl dobré kontakty, dokonale znal prostředí. Od podzimu 2022 sedí za ODS v brněnském zastupitelstvu, což jistě neuškodilo tomu, že premiér Fiala s primátorkou Vaňkovou (oba ODS) už loni v září slavnostně ťukli kladívkem do základního stavebního kamene nové multifunkční haly.

I když Kometa neozařuje extraligu jako před pár lety, na čemž má Zábranský rovněž podíl, za dosavadní zásluhy by si jednou u nové haly zasloužil pořádnou sochu. Na blahořečení ale teď fakt nemyslí.

Nákupem 80 procent akcií fotbalové Zbrojovky se hokejový šéf dobrovolně vydává na tenký led.

Vstupuje do branže, ve kterém nikdy nehrál a nepracoval. Riskuje povést schopného manažera, vyjednávače a obchodníka, byť tuzemský fotbal i hokej v lecčems funguje na stejných principech. Nabíhá si taky na lacinou kritiku. Když se nebude dařit jednomu klubu, slízne to, že se beztak víc věnuje tomu druhému a naopak. Pokud se hodlá poctivě zapojit do řízení Zbrojovky, je oprávněná obava, zda to se všemi stávajícími závazky lze vůbec stíhat. Ve Zbrojovce bude v každém případě závislý na lidech, kterými se obklopí.

Zábranský má třeba dobré vazby na šéfa LFA Dušana Svobodu. Zaznívá, že v poslední době častěji navštěvoval fotbalové zápasy. Český profifotbal zažívá rozmach a Zábranský nikdy nezapíral, že v brněnské kopané vidí nevyužitý potenciál.

Zatímco jiní vidí nepřekonatelné překážky, Zábranský je vnímá jako výzvy.

Po Brně se dlouho tradovalo, že by si utrápená Zbrojovka jednou zasloužila šéfa, jakého před lety Kometa našla v Zábranském. A najednou má Zbrojovka toho pravého Zábranského.

Její podporovatelé nejásají, spíš to berou jako podraz.

Odcházející majitel Zbrojovky Václav Bartoněk od loňského léta vyjednával, že většinový podíl převezme podnikatel Pavel Svoreň ze společnosti Portiva. Převod se vlekl, zloba fandů se při matných výkonech Brna ve druhé lize násobila, až klub v půlce března vydal prohlášení, že se transakce dokončí 26. dubna, což připadá na dnešek.

Jenže majitel se změnil o den dřív. A k velkému údivu se nejmenuje Svoreň, který už loni pořádal tiskovou konferenci jako budoucí vládce Zbrojovky.

Svérázný Bartoněk si ponechává 14 procent klubových akcií. Se Zábranským ho pojí bližší vztah a nejspíš jen oba přesně vědí, zda a jak budou dál spolupracovat. Kdo Zábranského zná, ví, že není loutka, spíš macho.

Nový šéf by si neměl od minoritního vlastníka do řízení lidově řečeno nechat kecat. Bartoněk se ukázal jako nedobrý šéf, dost kulantně řečeno. Jeho letité spojení se Zbrojovkou se ve zkratce dá popsat jako přechozený vztah. Ač jednal v sebelepší víře, klubu ve finále čím dál víc a víc škodil. Fandové označují Bartoňka za hrobníka brněnského fotbalu.

Za posledních šest let tři potupné sestupy z ligy. Místo dalšího postupu to na jaře chvíli vypadalo, že se musí Zbrojovka obávat i pádu z druhé ligy. K tomu omšelý a neútulný stadion. Maglajz v řízení klubu, který se řadí k provinčním, ač sídlí ve druhém největším města v republice. Do Brna se fotbalisté fakt nehrnou.

A když se přece zableskla naděje v podobě nového vedení, Bartoněk na poslední chvíli přenechá klub úplně někomu jinému.

S trochu nadsázky nečeká Zábranského taková fuška jako kdysi s Kometou. Zbrojovka nemá důvěru, ale taky nebankrotuje. Za současného marasmu bude fotbalové Brno považovat za úspěch stabilní příslušenství k elitě.

Zábranský, sportovní hybatel Brna, rád vypráví, že ho k hokeji přivedl Vlastimil Bubník - jedenáctinásobný šampion s Kometou kdysi navštívil první třídu, kde školáky včetně malého Liborka pozval na hokejový nábor.

Bubník zároveň patřil k poválečným obojživelníkům, který hrál za hokejovou i fotbalovou reprezentaci. Teď Zábranský napodobuje svůj dětský idol. Je v Kometě i Zbrojovce.

Reklama