Hlavní obsah

Z oslabených Lvíčat byla kořist, Suchopárka čeká perná zima. Povede se mu získat opory pro EURO?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě porážky, skóre 1:9 a pocuchané sebevědomí. Česká jednadvacítka se s rokem 2022 rozloučila debakly v Portugalsku a s Norskem. „Je těžké to omlouvat,“ přiznal zaskakující kapitán Jan Žambůrek. Malá útěcha: Lvíčata nebyla kompletní, kvůli klubovému MOL Cupu chybělo několik prověřených jmen. Ladění na letní EURO bude pokračovat v březnu, čeští mládenci by měli odehrát testovací zápasy s Belgií a Nizozemskem. Je tu ale jeden potenciální háček...

Foto: Martin Gregor, FAČR

Přátelský zápas fotbalové jednadvacítky s Norskem (vlevo s číslem 4 obránce Adam Gabriel).

Článek

„Mohli jsme rok hezky uzavřít, ale je to přesně naopak," litoval záložník Jan Žambůrek po úterní porážce 0:4 s Norskem v prosluněném španělském letovisku San Pedro del Pinatar. „V součtu s předchozí prohrou 1:5 v Portugalsku je to kaňka na celoroční práci."

Žambůrek a spol. v září zvládli projít přes baráž s Islandem na EURO, ale první část přípravy skončila s rozpaky. Můžete si jen domýšlet, jak by to dopadlo, kdyby Lvíčata byla kompletní. Trenér Jan Suchopárek se musel obejít bez sparťanského brankáře Matěje Kováře a jeho klubových parťáků Martina Vitíka, Kryštofa Daňka, Adama Karabce či Tomáše Čvančary, slávistického obránce Davida Juráska, brněnského záložníka Michala Ševčíka nebo Filipa Kaloče z Baníku, jenž v jednadvacítce nosí kapitánskou pásku.

Tým se navíc ve velkém měnil během srazu a první start si připsalo 12 nováčků. Zaujal třeba záložník sparťanského béčka Petr Pudhorocký, jenž se trefil hned při premiéře v Portugalsku a vidět byl i jako žolík proti Norsku.

„Tenhle tým měl některé zajímavé hráče, které můžeme očekávat i v dalších nominacích, ovšem celkově to byl atypický sraz. Hráči se měnili a neměli jsme některé kluky z užšího kádru, což mělo vliv na naši kvalitu," vykládal trenér Suchopárek.

Jeho chlapci proti Norsku teprve podruhé v tomto cyklu neskórovali a celkových devět inkasovaných gólů v listopadovém dvojzápase je víc než za celou kvalifikaci včetně baráže. „Snad budeme v březnu zase co nejsilnější," doufal Žambůrek s odkazem na přáteláky s Belgií a Nizozemskem, což jsou další účastníci EURO.

Březnový reprezentační termín na rozdíl od právě skončeného patří do kalendáře UEFA, zápasy národních týmů by tedy neměly kolidovat s klubovými. „Jenže mistrovství Evropy v UEFA termínu není," zmínil Suchopárek možnou komplikaci.

Pro připomenutí: EURO v Gruzii a Rumunsku se bude hrát od 21. června do 8. července. „Budeme jednat s kluby, aby nám s předstihem potvrdily, že svoje hráče na EURO pustí. Pokud to tak nebude, myslím, že bychom pro březnový sraz měli využít hráče, které budeme mít k dispozici na letním mistrovství Evropy," poznamenal Suchopárek.

Přes zimu ho čeká diplomacie a manévrování. „S kluby komunikujeme pravidelně, jenže teď nebyl oficiální reprezentační termín a hrál se MOL Cup. V červnu se MOL Cup nehraje, ale zase bude příprava hráčů na novou sezonu," naznačil Suchopárek. „Dá se říct, že příprava hráčů na EURO bude zároveň přípravou na ligový ročník. Nejsem si ale úplně stoprocentně jistý, jestli to takhle pojmou i kluby a budou s námi ve shodě. V nejbližší době si to musíme vyjasnit."

Reklama

  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice