Hlavní obsah

Za teenagera Endricka se přimlouval i brazilský Ronaldo. A fanoušci Realu se už těší na gólovou mašinu

Nový Ronaldo? Nebo snad nový Pelé? Endrick je v kurzu. Brazilskému hračičkovi je teprve šestnáct, ale už vyhlíží angažmá ve slavném Realu Madrid. Během nedávného mistrovství světa ta senzační zpráva trochu zapadla: tanečníci z Bílého baletu posílají do Palmeiras zhruba 1,7 miliardy korun. Na šikovného útočníka si přitom počkají až do léta 2024, kdy bude plnoletý. Kdo je Endrick Felipe Moreira de Sousa?

Foto: @FabrizioRomano, Twitter

Talentovaný Brazilec Endrick už v šestnácti podepsal smlouvu s Realem Madrid, ovšem do plnoletosti zůstane v Palmeiras.

Článek

Leila Pereirová měla Vánoce už v polovině prosince. „Máme za sebou největší jednání v historii brazilského fotbalu," pyšně prohlásila prezidentka Palmeiras, známé značky ze Sao Paula, o nevšedním obchodě.

Teenager Endrick stihl odehrát jen sedm ligových zápasů, ale Realu tahle vizitka bohatě stačila k tomu, aby jeho šéfové vypsali šek na pohádkových 72 milionů eur. Dobře věděli, že když to neudělají, extra žhavé zboží jim vyfoukne žíznivá konkurence. Barcelona, PSG, Chelsea...

Endrickův příběh nabízí jihoamerickou fotbalovou klasiku. Je to příběh kluka z ulice, pro kterého bylo kopání do míče terapií. Chudou rodinu zachránil otec, jenž nahrál na YouTube video s okouzlujícími kousky svého synka. Ve zkratce: akurátní levačka, ďábelská rychlost a moře gólů. Nejrychlejší byli skauti Palmeiras – a kromě jedenáctiletého Endricka sáhli i po tátovi, jehož zelenobílý klub zaměstnal jako uklízeče.

Foto: ČTK/AP/Ettore Chiereguini

Takhle se Endrick loni na podzim v dresu Palmeiras radoval s trofejí pro brazilské mistry.

Pět let nato Endricka chválí nejen Roberto Carlos, brazilská legenda Realu: „Tenhle kluk jednou bude patřit mezi největší esa. Těším se, až ho uvidím v nejlepším klubu planety." A někdejší elitní kanonýr Ronaldo se za Endricka přimlouval už před mistrovstvím světa, tolik ho chtěl vidět v Kataru. „Já byl poprvé na mundialu v sedmnácti a moc mi to pomohlo," vykládal Ronaldo.

Endrick nepatří k čahounům (aktuálně 173 centimetrů), přesto přeskakoval věkové kategorie a loni na podzim dostal první šanci v áčku Palmeiras. Výsledek? Nejmladší ligový debutant i nejmladší střelec v historii klubu. Čipera s klukovskou tváří a devítkou na dresu se na cestě za titulem trefil třikrát, na jeden gól mu průměrně stačilo 102 minut. Další zásahy přidal v dresu brazilské reprezentační sedmnáctky.

„Palmeiras budou navždy klubem mého srdce. Díky nim jsem se stal tím, kým jsem dnes, a pomohli mi splnit několik snů. Dokud neodejdu do Realu, budu se snažit Palmeiras nabídnout ještě víc než teď," vyznal se Endrick.

V Brazílii bude s míčem kouzlit ještě rok a půl. Podle regulí FIFA může oficiálně přestoupit až 21. července 2024, kdy mu bude osmnáct. Zdaleka není první, Real si už před plnoletostí pojistil i Endrickovy krajany Vinícia Júniora či Rodryga.

A pak? Hladoví brazilští fanoušci mají jasno: Endrick by měl pomoct utnout dlouhé čekání na světový titul, který parta v kanárkových trikách slavila naposledy v roce 2002. A pak? Ale prrr, pořád se přece bavíme teprve o šestnáctiletém klukovi.

Reklama