Hlavní obsah

Žhavé detaily. Mistryně světa popsala okamžiky před skandálním polibkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové Španělsko je ve varu. Kromě pokračování kvalifikace na EURO národem dál cloumá aféra kolem polibku bývalého šéfa svazu Luise Rubialese na rty Jenni Hermosové po vyhraném finále letního mistrovství světa. Španělská televize odvysílala prohlášení záložnice pro státní zástupce. Hermosová zopakovala, že ji Rubiales políbil bez předchozího souhlasu a přidala několik nových detailů.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Španělský fotbal od srpna řeší kauzu kolem polibku tehdejšího šéfa svazu Luise Rubialese na rty záložnice Jenni Hermosové po vyhraném finále mistrovství světa.

Článek

Fotky a videa té scény obletěly celou fotbalovou planetu. Když Španělky poprvé v historii vyhrály mistrovství světa, tehdejší šéf svazu Rubiales během medailového ceremoniálu dal pusu Hermosové. Nešlo o letmý polibek, dlaněmi si ji přidržel za hlavu.

Co tomu předcházelo? Hermosová ve výpovědi pro státní zástupce popsala jejich dialog.

„Dokázaly jsme to,“ vydechla v euforii, když se objali.

„Díky tobě,“ řekl jí Rubiales. A zbytek znáte.

„Neudělala jsem nic, abych se dostala do takové situace. Jak jsem mohla čekat, že se něco takového stane právě při předávání medailí?“ vypověděla Hermosová.

Rubiales namítal, že polibek byl domluvený, ale brzy se proti němu postavilo nejen fotbalové hnutí. Rezignaci se dlouho bránil, odstoupil až po drtivém tlaku od vlivných politiků, regionálních svazů či mužské reprezentace. Čelí obvinění ze sexuálního napadení a nátlaku s pestrou škálou možných trestů od pokuty po vězení na jeden až čtyři roky. Soud navíc nařídil, že se k Hermosové nesmí přiblížit na 200 metrů.

Momentálně běží proces předběžného vyšetřování, řeší se třeba role bývalého kouče ženské reprezentace Jorgeho Vildy a španělského svazu. Jeho zástupci podle Hermosové chtěli, aby ještě večer po finále podepsala prohlášení pro média o tom, že polibek byl oboustranně chtěný. „Neřekla jsem ani slovo z toho textu, zase jsem se cítila donucená,“ poznamenala Hermosová.

Tlak měl pokračovat i po návratu do Španělska. Hermosová vypověděla, že se lidé ze svazu snažili přesvědčit její blízké, aby si s ní promluvili s cílem rychle zamést kauzu pod koberec.

A když dostala otázku, proč se po finále se spoluhráčkami v autobuse smála fotce s polibkem, odpověděla: „Nemohla jsem během oslav začít plakat v koutě.“

Španělky po aféře tři týdny odmítaly reprezentovat, bojkot utnuly až po slibu reforem ve fungování svazu těsně před zářijovým startem Ligy národů. Načaly ji dvěma výhrami ve dvou zápasech, Hermosová v nominaci chyběla. „Všichni za Jenni stojíme a věřím, že tohle je nejlepší způsob, jak ji chránit,“ vysvětlila nová trenérka národního týmu Montse Toméová.

Reklama

Související témata: