Hlavní obsah

Golfový zabiják s dětskou tváří. McIlroy vládne všem a sahá po pohádkové odměně

Indianapolis

Bylo by zrádné nechat se zmýlit tou nevinnou dětskou tváří. Třiadvacetiletý Rory McIlroy je pořádný golfový zabiják. V pouhých třiadvaceti letech vyučuje celou světovou špičku, když parádně naladil formu na play-off PGA Tour. V neděli vyhrál v Indianapolis už druhý turnaj v řadě a je nejblíže sladké odměně v podobě 10 miliónů dolarů pro celkového vítěze FedEx Cupu.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Rory McIlroy

Článek

„Čím více turnajů vyhrajete a čím více trofejí pozvednete, tím vám to připadne normálnější,“ poznamenal McIlroy po výhře na BMW Championship. Jako první hráč po třech letech vyhrál na americké tour dva turnaje v řadě. Naposledy se to povedlo v roce 2009 Tigeru Woodsovi. „Jako by člověk byl stvořený právě pro tohle,“ dodal.

Ovšem nijak namyšleně, nýbrž skromně a s respektem, který je mu vlastní na hřišti i mimo něj. I přesto to zní jako hodně hlasitá výstražná siréna pro zbytek startovního pole. „Jsem v dobré formě a chci ji udržet tak dlouho, jak budu moci,“ přidal další varování.

Právě letos totiž ve velkém stylu naplňuje všechny předpovědi o svém talentu. V předchozích dvou sezónách vyhrál dva turnaje včetně premiérového majoru US Open, letos zvítězil zatím čtyřikrát. Na počátku ročníku vyhrál Honda Classic, léto pak dokonale ovládl. Kromě srpnového majoru PGA Championship kraloval na Deutche Bank Championship a teď i v Indianě. A možná ještě neskončil.

Rocková hvězda na greenech

Za necelé dva týdny vyvrcholí FedEx Cup finálovým turnajem Tour Championship. Rozjetý McIlroy si i tady brousí zuby na trofej. Koncept čtyř turnajů play-off o pohádkových deset milionů si pochvaluje. „Cílem bylo udržet napětí a vzrušení na greenech i po skončení majorů. Dostat na hřiště nejlepší hráče a nabídnout skvělou podívanou. Vyšlo to dokonale,“ řekl McIlroy.

Právě on se přitom o show stará měrou vrchovatou. Ostatně v zámoří už si získal status rockové hvězdy. Alespoň podle ohlasů fanoušků a médií. „Kamkoliv se vrtnu, fanoušci jsou úžasní. Už snad ani nemohou být vřelejší. Cítím na PGA Tour neuvěřitelnou podporu, vždy jsem tu chtěl hrát a teď mám pocit, že přesně sem patřím,“ prohlásil spokojený hráč ze severoirského Holywoodu.

Mnozí jej označují za nového „Tigera“ a větší mu velkou budoucnost. Dávají mu dokonce větší šance než Woodsovi na překonání rekordu v počtu majorů. Ten drží Jack Nicklaus s osmnácti zářezy, nejblíže k němu je Woods se čtrnácti majory. Jenže Woods vyhrál poslední turnaj velké čtyřky v roce 2008. Od té doby nic.

Nejsem Tiger, to je jiná třída, říká McIlroy

McIlroy ale srovnání s Tigerem odmítá. Tvrdí, že k tomu má ještě hodně daleko. „Myslím, že na téhle úrovni ještě nejsem,“ prohlásil po posledním triumfu. Čísla ale mluví jinak. Od chvíle, kdy doslova přejel celé startovní pole na PGA Championship a vyhrál o parník rozdílem osmi ran, si počíná suverénně. V desíti ze dvanácti odehraných kol prolomil skóre 70 ran a během téhle šňůry zaznamenal 41 úderů pod par.

„Jenže Tiger je opravdu jiná třída. Vyhrával sedmkrát, osmkrát i devětkrát za sezónu, ani nevím jak dlouho. Deset let? Ale cítím, že se k tomu zvolna přibližuji. Hraji s větší sebedůvěrou, jsem sebevědomější při úderech i na greenech. Je to příjemný pocit,“ zakončil McIlroy.

Reklama

Související témata: