Hlavní obsah

Proti turnaji golfové série LIV protestují v USA příbuzní obětí z 11. září

Příbuzní obětí teroristických útoků z 11. září 2001 protestují proti turnaji nové golfové série LIV, který dnes začne v Portlandu. Vadí jim, že lukrativní seriál sponzoruje Saúdská Arábie, kde se porušují lidská práva a odkud pocházela většina únosců i hlava teroristické sítě Al-Káida Usáma bin Ládin.

Foto: Julio Cortez, ČTK/AP

Američan Brooks Koepka je další hvězdou, která vymění PGA Tour za nový lukrativní seriál LIV Golf Invitational Series.

Článek

"Chceme, aby golfisté věděli, s kým mají tu čest. Každý, kdo se rozhodl v téhle sérii hrát, by se nám měl podívat do očí a vysvětlit, proč se rozhodl pro saúdské peníze," citovala agentura AP Bretta Eaglesona, který v září 2001 přišel při útocích na Světové obchodní centrum v New Yorku o otce. Útoky unesenými letadly si tehdy vyžádaly téměř 3000 životů.

Seriálu LIV Golf Invitational Series se upsali například šestinásobný šampion majorů Phil Mickelson a další hvězdy Brooks Koepka, Dustin Johnson či Bryson DeChambeau. Tradiční PGA Tour hráče, kteří odešli ke konkurenci, ze svého okruhu vyloučila.

Kontroverzní seriál LIV má zatím za sebou úvodní podnik v Londýně, jehož vítězem se stal Jihoafričan Charl Schwartzel. Získal za to rekordní prémii čtyři miliony dolarů (95 milionů korun). V Portlandu se dnes začne hrát první americký turnaj, potrvá do soboty.

Reklama

Související témata: